Erzurum Yemekleri >> Erzurum’da Ne Yenir? Erzurum’un Neyi Meşhur?
Erzurum’a seyahat planınız mı var? Peki Erzurum’a gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Erzurum yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Erzurum her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

Erzurum’da Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Erzurum Meşhur Yemekleri !
Haydi Başlayalım !
Erzurum Otobüs Bileti İçin Tıklayın

1. Aşotu Çorbası
Her yörede olduğu gibi Erzurum yöresel lezzetlerinin arasında da çorbalar yer alıyor. Bunlardan bir tanesi de Aşotu Çorbası. Farklı yörelerde Ayran Aşı olarak bu çorba karşılaşıyoruz. Ancak Erzurum’da kullanılan ismi Aşotu Çorbası.
Erzurum yöresinde yetişen aşotu bitkisi antioksidan kaynağı olarak oldukça zengin bir besin. Kalp, kan şekeri ve kolesterole birebir fayda sağlayan bu mucize bitkiden yapılan bu şifalı çorbayı kesinlikle denemelisiniz.

2- Herle Aşı
Erzurum yemeklerinden bir diğer lezzetli çorba türü de Herle Aşı Çorbası. Biz çorba olarak bahsediyoruz ama Herle Aşı ana yemek kadar doyurucu bir lezzet.
Bulgur, yarma, mercimek ve et suyu ile yapılıyor Herle Aşı. Oldukça besleyici olan bu yemek özellikle kış aylarında yapılıyor. Hastalara içirilip terlemelerini ve bağışıklıklarını güçlendirmeleri sağlanıyor. Erzurum’da bu lezzete lokantalarda veya çorbacılarda ulaşabilirsiniz.
,

3- Cağ Kebabı
Erzurum meşhur yemekleri denilince ilk akla gelen lezzetlerden bir tanesi Cağ Kebabıdır. Ancak bu yemek sadece Erzurum’a ait olmaktan çıkmıştır. Yemeğin ünü sınırlarını aşmıştır ve hemen hemen her ilimizde restoranların menülerinde kendine yer bulmuştur.
Cağ Kebabı, kuzu ve oğlak etinden yapılıyor. Ağır ağır odun ateşinde pişen kebap yatık kebap olarakta adlandırılıyor. İncecik lavaş ve ayran ile servis ediliyor. Erzurum’da bu lezzeti denemeden kesinlikle şehirden ayrılmayın.

4- Lalanga
Erzurum yöresel yemekleri olarak karşımıza çıkan bir diğer lezzet ise Lalanga. Adı kadar lezzetide farklı bir lezzet. Çünkü hem tatlı hem de sade olarak tüketilebiliyor.
Haşlanmış patatesler püre kıvamına gelinceye kadar yoğruluyor. Kaşık büyüklüğünde alınan parçalar önce yumurtaya bulanıyor. Daha sonra kızdırılmış tereyağın içerisinde pişiriliyor. Dilerseniz sade, dilerseniz üzerine şerbet döküp tatlı olarak tüketebiliyorsunuz.

5- Su Böreği
Su böreği her ilimizde pastanelerde yada börekçilerde kolaylıkla bulabiliyoruz. Peki Erzurum yöresel yemekleri içerisine bu lezzet nasıl girmiş, diye sorabilirsiniz. Erzurum yöresel yemeklerinde Su Böreği bizi karşılıyor çünkü her yufkaya bir yumurta gelecek şekilde bir ölçü birimi ile yapılıyor. Böreğin içerisine eklenen civil peyniri ile lezzetine lezzet katılıyor. Su böreği deyip geçmeyin, Erzurum usulü su böreğini kesinlikle denemelisiniz.

6- Çiriş Yemeği
Çiriş Yemeği diye başladık ancak çiriş ile çok farklı lezzetler yapılabiliyor Erzurum’da. Çiriş, Erzurum yöresinde yetişen her hastalığa derman olduğuna inanılan bir ot türüdür. Yöre halkı kendisine yabani pırasa olarakta adlandırıyor.
Kavurması, bulgurlu sulu yemeği veya gözlemesi yapılarak sıklıkla ve severek tüketilir. Mart-Temmuz arası yetişen bu bitkiden yapılan lezzetleri restoranlarda kolaylıkla bulabilrisiniz.

7- Dut Çullaması
Erzurumlular bile henüz tatlı mı yoksa yemek mi şeklinde aralarında anlaşamazken biz bu polemiğe karışmadan size Dut Çullamasından bahsedeceğiz. Erzurum’da gittiğinizde Dut Çullaması yediğinizde kararı siz verin.
Kuru dutları suda ıslatıyorlar ve önceden ısıtılmış tavaya koyuyorlar. Üzerine dut miktarınca su eklenip bu suyun çekmesini bekliyorlar. Suyunu çeken dutun üzerine yumurta kırılıp pişiriliyor ve Dut Çullaması hazır.

8- Şalgam Dolması
Erzurum yemeklerinden bir tanesi de Şalgam Dolması. Güzel görüntüsü ve muhteşem kokusu ile bu yemeğin lezzetine biraz şaşırabilirsiniz.
Şalgamlar ince ince doğranıyor ve yumuşaması için sıcak tuzlu suda biraz bekletiliyor. Pirinç, soğan ve kıymadan hazırlanan iç harç kesilen salgam dilimlerinin arasına konuluyor ve tencerede pişiriliyor. Zeytinyağı, su, baharatlar ve salça ile hazırlanan özel sosu üzerine eklenip pişiriliyor. Kesinlikle denemeniz gereken enteresan bir Erzurum yemeği.

9-Hasuta
Anadolu’nun farklı yörelerinde bu tatlıya denk gelebilirsiniz. Ancak Erzurum’da yapılan Hasuta, yumurtasız şekilde hazırlanıyor. Fındık ve cevizle süslenirse demeyin keyfimize. Un, su, süt ve şeker ile hazırlanan bu kolay tarif Erzurum’da sofraları tatlandırıyor.

10- Kadayıf Dolması
“Erzurum’da Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra sıra geldi tatlıya. Kapanışı Kadayıf Dolması ile yapmak istiyoruz.
Ünü Erzurum’u aşmış olan Kadayıf dolmasını hepimiz biliyoruz. Tel kadayıfların içine ceviz konulup sarılan efsane tatlıyı Erzurum‘da kesinlikle denemelisiniz.
Türkiye’nin Her Yerinden Erzurum Otobüs Bileti İçin
erzurum ne yenir neyi meşhur yöresel yemekler
Last modified: 21 Haziran 2021