Karabük Yemekleri >> Karabük’te Ne Yenir? Karabük’ün Neyi Meşhur?
Karabük’e seyahat planınız mı var? Peki Karabük’e gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Karabük yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Karabük her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

Karabük’te Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Karabük Meşhur Yemekleri !
Haydi Başlayalım !
Karabük Otobüs Bileti İçin Tıklayın

1. Perohi
Perohi, peruhi veya piruhi. Siz hangisini sevdiniz? Söylemesi zor değilmiş gibi yörede bir çok farklı isimle anılıyor Karabük yöresel lezzeti Perohi. Ancak biz bu yazımızda size Perohi diye bahsedeceğiz bu meşhur yemekten.
Uğraştırıcı ama bu uğraşının her birine değen bir lezzete sahip. Elde açılan ve küçük kareler şeklinde kesilen hamurların içine nane, süzme yoğurt veya süzme yoğurtun kurutulması ile oluşan keş peyniri konulup kapatılıyor. Suda haşlandıktan sonra üzerine tereyağı gezdirilip servis ediliyor. Daha ilk lokmada bu lezzete aşık olacaksınız.

2- Bütün Et Yemeği
Karabük’ün en meşhur yemeklerinden biri olan Bütün Et Yemeği et severlerin yeni gözdesi olmaya aday bir yemek. Yöresel bir lezzet olan ve sıklıkla sofralarda yer alan bu yemeği Karabük’e gittiğinizde kesinlikle denemelisiniz.
Genellikle kuzu etinden yapılan yemeğin lezzetine lezzet katan bir diğer unsur tereyağı. Çünkü etler önce tereyağında iyice pişiriliyor. Ardından bir tencereye alınıp biraz baharat, salça ve su ile pişiyor. İsteğe göre sebzelerde işin içerisine dahil olabiliyor.

3- Bağlar Gazozu
Bağlar Gazozu, Karabük yöresel lezzetleri arasında kendisine yer bulmuştur. Çünkü bu gazoz tamamen şeker pancarı kullanılarak yapılıyor. Karabük gezinizde size eşlik edecek, sıcakladığınızda sizi ferahlatacak ve tadıyla sizi kendine hayran bırakacak. Şehirden ayrılırken yanınıza bir kaç şişe almayı unutmayın. Bu tadı özleyeceğinize eminiz.

4-Çullu Börek
Ülkemizde hamur işi lezzetlerinin yeri ayrıdır. Milletçe hamur işini çok sever ve sofralarımızdan eksik etmeyiz. Karabük’te hamur işi lezzetlerinden bir tanesi de Çullu Börek olarak bizi karşılıyor.
Çullu böreğin adına Karabük’te festivaller bile düzenleniyor. Oldukça sevilen bu yöresel lezzet peynirli, kıymalı veya patatesli çeşitleri ile her damak tadına hitap ediyor. Karabük’te kesinlikle denemeniz gereken Çullu Börek unutamayacağınız tatlar arasında olacağı kesin.

5- Safranbolu Bükmesi
Safranbolu Bükmesi tüm damak tatlarına hitap eden bir lezzet. Çünkü hem sebze, hem et içeren bir yöresel lezzet. Pideyi andıran görüntüsü ile gözlerimizi, lezzetiyle damaklarımızı şenlendiriyor.
Kavrulmuş kıyma, ıspanak ve incecik doğranmış soğanla iç harcı hazırlanan Safranbolu Bükmesinin piştikten sonra üzerine sürülen tereyağı ile lezzeti ikiye katlanıyor. Karabük yöresel lezzetlerinden kesinlikle denemeniz gereken lezzetlerden bir tanesi.

6- Cevizli Keşli Yayım
Karabük’te ev makarnası veya erişte olarak bildiğimiz hamur işi türüne yayım deniyor. Yörede severek ve sıklıkla tüketiliyor. Ancak cevizlisi bir başka lezzetli oluyor. Yayım haşlandıktan sonra üzerine keş ve ceviz dökülüyor. Son olarak tereyağı gezdiriliyor ve servis ediliyor. Ortaya efsane bir lezzet çıkıyor. Bu arada bilmeyenleriniz için söyleyelim keş, kurutulmuş süzme yoğurda verilen isim. Bir peynir türü olarak düşünebilirsiniz.

7- Yoğurtlu Yumurta
Yoğurtlu veya katıklı yumurta olarak yörede bilinen ve severek tüketilen Karabük yöresel lezzetinden bahsedeceğiz size. Farklı lezzetler denemeyi sevenlerin şehirden ayrılmadan denemesi gereken lezzetlerden bir tanesi.
Kaynamakta olan suya yumurta ve sarımsak bırakılır. Yumurta pişince suyuyla birlikte bir tabak yoğurdun üzerine dökülür. Üzerine eritilip kızartılmış yağ dökülür. Kaynama suyunun az olmasına dikkat edilmelidir.

8- Ceviz Helvası
Sadece Karabük Yenice’de yapılan Ceviz Helvası, yöreye has bir helvadır. Bayramlarda yapılarak satışa sunulur. Şehirden ayrılırken eşe, dosta hediyelik olarak götürebileceğiniz bu lezzetten kutu kutu alabilirsiniz.
Şeker, su, limontuzu ve yumurta akı ile hazırlanan bu yöresel lezzeti Karabük’te denemelisiniz.

9- Safranlı Zerde
Zerde Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmiş hem görüntüsü hem de lezzeti itibariyle gönülleri fetheden bir tatlıdır. Ancak Karabükte özel olmasının bir sebebi var. Safran çok pahalı bir malzeme. Zerdeyi yapabilmek ve rengini verebilmek için genellikle zerdeçal kullanılıyor. Ama asıl lezzeti veren safran.
Karabük’te şeker, pirinç ve safran üçlüsünden yapılan bu lezzet damağınızda eşsiz bir lezzet bırakacak.

10- Safran Lokumu
“Karabükte Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra size son maddelerde Karabük’e özgü tatlılardan bahsettik. Kapanışta sizi ünlü ve popüler olan Safranbolu Lokumu ile uğurlamak istiyoruz.
Karabük‘te alabileceğiniz Safranbolu lokumları diğer lokumlara göre daha hafif bir lezzete sahiptir. Özellikle içerisine eklenen safranla lezzeti bambaşka bir hal alır. Bir çok çeşidi bulunan bu lokumdan şehirden ayrılırken yanınıza almayı unutmayın.
Türkiye’nin Her Yerinden Karabük Otobüs Bileti İçin
karabük ne yenir yöresel yemekler
Last modified: 21 Haziran 2021