Bodrum, turkuaz sularıyla, sahilleri ve tarihi dokusuyla ünlü bir tatil cenneti olarak bilinmektedir. Ancak, bu popüler tatil beldesinde keşfedilmeyi bekleyen birçok sır dolu köşe ve mekân da bulunmaktadır. İşte bunlardan biri: Bodrum Leleg Yolu. Bu yol, tarih ve doğanın muhteşem uyumunu keşfetmek isteyenler için tam anlamıyla bir hazine.
Leleg Yolu Nerededir ?
Leleg yolu, Etrim ile Turgutreis arasında yer alan bir rotadır. Yolun başlangıcı, Bodrum merkeze 5 kilometre mesafededir. Başlangıç noktası Bodrum Devlet Hastanesi’nin de bulunduğu bir bölge olan Konacık olmaktadır. Yol bugüne kadar en iyi korunmuş yollardan biridir.
Leleg Yolu’na Nasıl Gidilir ?
Leleg Yolu aslında Bodrum Yarımadası’nı yürüyecebileceğiniz Doğu-Batı uzantılı bir yoldur. Doğusunda Etrim’den, Batısında ise Turgutreis’teki Şevket Sabancı Parkı’ndan yürüyüşe başlayabilirsiniz. Etrim ile Turgutreis Şevket Sabancı Parkı arasındaki leleg yolunun mesafesi 88 kilometredir. Ara yollarla beraber toplamda 185 km’lik bir uzunluğa sahiptir. Ayrıca, Leleg yolu, şehre de yakın olduğu için yol üzerindeki herhangi bir yerden tura başlamanız da mümkün. Mesela Konacık’a gidip oradan başlayabilirsiniz ya da direkt Pedasa Antik Kentine gidip doğuya ya da batıya doğru yol alabilirsiniz.
Lelegler Hakkında
Lelegler bugün Bodrum Yarımadası dediğimiz bölgede yaklaşık 1000 yıl hüküm süren kadim bir halktır. Bu halk hakkındaki az ama en net bilgileri tarihin babası olarak bilinen Heredot’tan öğrenmekteyiz. Heredot, Leleg halkının bu bölgede tepelik, yüksek yerlere yerleşim kurduğunu bu sayede kendilerini düşmana karşı koruduklarından bahsetmektedir. Gerçekten de bugünkü Leleg yolundaki kalıntıların büyük bir çoğunluğu dağlık alanda bulunmaktadır. Çoğu kalıntı zamana yenik düşse de hala oldukça ilgi çekici kalıntılar bulmak mümkün. Özellikle Pedasa Antik Kenti parkurun en önemli ve ilgi çekici kısmıdır.
Bodrum üzerinde Leleglerin yaşadığı düşünülen 8 merkez bulunmaktadır. Bu 8 yerleşim alanı; Termera, Uranion, Telmissos, Madnasa, Side, Pedasa, Syangela ve Theangela olmaktadır. Helenistik dönem ile birlikte birbirinden ayrı 8 önemli merkez boşaltılarak ana merkeze toplanmıştır.
Leleg Yolunda Neler Yapılır ?
Yol boyunca pek çok antik kent kalıntısı bulunmaktadır. Tarihi yapı kalıntıları, rotanın büyük bir kısmını kaplamaktadır. Sırasıyla bu kalıntıları ziyaret ederek yürüyüşünüze devam edebilirsiniz.
- Termera: Leleg Yolu Bodrum’un batısında kalmaktadır. Burada görülecek ilk yerlerden biri de Termera olmaktadır. Termera bir tepenin doruklarında yer almaktadır. Aspat Koyu’na bakan Termera’nın o dönem için oldukça zengin olduğu bilinmektedir. Burada yaşayan halk Halikarnassos’a getirilmiştir ve bu nedenle kent büyük oranda terk edilmiştir. Kent bir dönem hapishane olarak da kullanılmıştır. Bir iç kalesi de olan kentin bu kalesi büyük oranda yıkılmıştır. Surların ise sadece bir kısmı bugün hala durmaktadır.
- Telmissos: Bir diğer kent ise Telmissos olmaktadır. Burada Helenistik döneme ait burç kalıntıları yer almaktadır. Heredot burada, Apollon Tapınağı ve kehanet merkezi olduğunu anlatmaktadır. Bugün herhangi bir tapınak izi bulunmamaktadır. Pedasa Nekropolü de yol üzerinde yer almaktadır.
- Gebe Kilise: Antik kentin girişinde yer alan nekropolde mezar kalıntıları bugüne kadar gelebilmiştir. Aynı zamanda bu civarda bir kilise de yer almaktadır. Adı “Gebe Kilise” olan bu kilise yöre halkı tarafından bu adı almıştır. Anıt mezar olarak kullanılmaktadır. Sıvasız ve tamamen kesme taşların bindirme tekniği ile elde edilmiştir. İçinde piramidal olan yapının dışarısı kubbe formundadır.
- Myndos Kenti: Myndos kentinin birçok unsuru günümüze ulaşabilmiştir. Özellikle şehir surları ve kare plana sahip olan bir yapı görülebilmektedir. Burada yaşayan halk Gümüşlük halkı ile birleşmiş ve o bölgeye taşınmıştır. Bunların yanında Piramit Mezar, Müsgebi, Uranion, Madnasa & Sibda, Syangela, Theangela, hurma ağaçları, Gümbet Yel Değirmenleri gibi pek çok kalıntıdan söz etmek mümkündür.
Last modified: 30 Nisan 2024