Yazar 10:10 Seyahat, Yurt İçi Gezi Rehberi

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Hakkında Her Şey

Isparta, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde yer alan, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla ünlü bir şehirdir. Bu güzelliklerden biri de, doğa severlerin vazgeçilmez rotalarından biri olan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’dır.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Nerededir ?

Yazılı Kanyon, Isparta ili Sütçüler ilçesinde bulunan kanyon ve tabiat parkıdır. Çandır Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Sütçüler İlçesi’ne 20 kilometre uzaklıktadır.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir ?

Yazılı Kanyon’a giden toplu taşıma imkanı yoktur. Ancak, Isparta Sütçülere giden dolmuşlarla ilçeye ulaşıp oradan da taksilerle kanyona gidebilirsiniz. Kendi aracınızla gitmek için ise Çandır istikametine doğru devam etmeniz gerekmektedir. Kanyonun giriş noktası, Yazılı Kanyon Restoran kısmında yer almaktadır. Ayrıca, bölgeye tur ile gitmek de mümkün. Özellikle Antalya bölgesine tatile gelen misafirlere bölgesel geziler yapan tur firmaları bulunmaktadır.

Yazılı Kanyon Giriş Ücreti

Yazılı Kanyon giriş ücreti normal 30 TL, indirimli 15 TL’dir. Kanyon, haftanın her günü 08.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Yazılı Kanyon Hakkında

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, 600 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Kanyonun yan duvarlarında Bizans dönemine ait ibadet yapılan bölümler, sunak yerleri ve yazılar bulunmaktadır. Bu yazıtlar nedeniyle kanyona “Yazılı Kanyon” denilmiştir. Kanyonun derinliği 100 ile 400 metredir. Çandır Köyü hudutları içerisinde kalan park, 1989 yılında tabiat parkı olarak tescil edilmiştir.

Tabiat parkı, zengin bitki örtüsü ve yaban hayatı ile seyrine doyum olmayan eşsiz doğal güzellikleriyle turistlerin sürekli ziyaret ettiği bir yerdir. Tarihi “Kral Yolu”nun da geçtiği kanyon, tapınak ve kaya yazıtları ile tarihi önem arz etmektedir. Aziz Paul, Perge’den Pisidia Antiokheia’ya giderken bu kanyondan geçmiştir.

Çandır (Aksu’nun bir kolu) Vadisinde Yazılı Kanyon Kaya Yazıtı: (Hür insan üzerine şiir)

Ey yolcu, yol hazırlığını yap ve koyul yola; şunu bilerek : 
Hür kişi sadece karakterinde hür olan kişidir
Kişi hürriyetinin ölçüsü bizzat kendi doğasında bulunur
Ve kararında içtenlikliyse hür kişi ,
Yüreğinde ise dürüstlüğü, işte bunlar asil yapar kişiyi
Ve bununla yücelir hür kişi, hatalarla değil.
Ana-babadan gelen uydurma bir asaletten tad almaz o
Zira ana-baba değildir hür insanı doğuran
Zeus’tur herkese ata olan ve de tek kök insanoğluna
Herkesin tek şansı vardır. O alır kader icabı beden güzelliğini
Budur soy güzelliği ve hür olma hali gerçek anlamda.
Ruhen köle olan ise sakınmaz kötü sözden, katmerli köle de olsa
Aşırılıktır şiarı bu kişinin, yüreğinde soysuzluk vardır
Ey yolcu, Epiktetos köle bir anadan doğmuştu, ama
Yüceydi herkesten, bir kartal gibi: bilgelikte ise takdire şayandı ruhu
Söylemem gerekirse, tanrısal bir varlık doğurdu onu. Keşke şimdi de (bu mümkün olsa)
Böylesine yararlı ve sevinç kaynağı bir insan
Tüm ünlü kişiler arasında köle bir anadan dünyaya geldi.

Yazılı Kanyon Yürüyüş Parkuru

Aziz Paul Yolu, yaklaşık 500 kilometrelik bir alanı kapsayan ve yaklaşık 27 gün sürecek tarihi bir yoldur. Bu tarihi yürüyüş yolunun en orijinal hali Yazılı Kanyon ile Adada Antik Kenti arasında bulunmaktadır.

Yürüyüş parkurunun başlangıç noktası olarak Çandır Köyü’nden Sütçüler İlçesi’ne giden yolda, köy çıkışında Yazılı Kanyon’a ayrılan yoldan başlayabilirsiniz. Kanyon girişinde su, tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir kafe bulunuyor.

Kanyon duvarlarını oluşturan yüksek kaya blokları ve bu kayalardan süzülüp gelen Göksu Çayı manzarası yolunuzu süslemekte. Dar patikada 300 metre yürüdükten sonra karşınıza çıkan demir köprüden kanyonunun diğer tarafına geçebilirsiniz. Burada Epikür’ün “Hür İnsan” şiirinin yazılı olduğu kayaya ulaşırsınız.

Yazıtın olduğu yerden kanyonun içine doğru ilerlediğinizde doğanın güzelliğini Göksu Çayı’nın şırıltısı tamamlıyor. Yaklaşık 1 kilometre devam ettiğinizde açık bir alanla karşılaşıyorsunuz. Bu alanın solundan aşağıya inen patikayı takip ederek suyun çıktığı yere ulaşabilirsiniz.

Yazılı Kanyon’da Konaklama İmkanları

Yazılı Kanyon’da orman yangınları nedeniyle ne yazık ki çadır ya da karavanla kamp yapmak yasaktır. Günübirlik ziyaret edebileceğiniz alanda bir çok şey yapabilirsiniz. Alanda otopark, restaurant, mangal alanı, kahvaltı alanı, tuvalet ve mescit bulunmaktadır. Mangal yakmak isterseniz bunun için ayrı bir bölüm vardır. Suyun kenarında bulunan masalarda bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Ayrıca yüzmek isterseniz kanyon girişinde yüzebilirsiniz.

www.biletara.com

Last modified: 27 Mayıs 2024

Close