Çanakkale’de gezilecek yerler ve en güzel tarihi şehirlerimizden birisi olan Çanakkale
Türkiye’nin Her Yerinden Çanakkale Otobüs Bileti İçin
Her döneme ev sahipliği yapmış olan güzel ve tarihi şehirlerimizden birisi olan Çanakkale şehrimizde incelemeler yaptık. Nereleri gezebiliriz. önceki dönemlerden bizlere neler miras kalmış. Çanakkale mutfağında hangi lezzetlerin bizleri beklediğine gelin hep beraber inceleme yapalım.
Çanakkale’de Gezilecek Yerler
Kilitbahir Kalesi
Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bulunan Kilitbahir köyünün ismini taşıyan tarihi yapı Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462-1463 yılları arasında yapılmıştır. Günümüzde Çanakkale’de en çok ziyaret edilen turistik alanlardan birisi haline gelmiştir. Yapının geçmişteki konumu itibariyle İstanbul’a yapılacak saldırıların önüne geçmesinde rol alıyor.
Aynalı Çarşı
1890 yılında Musevi olan Eliyau Hallio tarafından yaptırılmıştır. Kapının girişinde kitabesi yer almaktadır. Yazılan diler Osmanlıca ve İbranice yazılmış. Verilen açıklamalarda ise Sultan İkinci Abdülhamid’in saltanatının 14. yılı münasebetiyle Eliyau Hallio tarafından yaptırıldığı yazılı.
Çimencik Kalesi
Bir diğer tarihi yapımız Çimencik Kalesi. Tarihine baktığımızda 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan bu kale savunma hattını kuvvetlendirmek adına yapılmıştır.
Daha sonra baktığımızda 3. Selim tarafından daha da çok silahlandırarak bu yapıyı çok güçlü hale getirmiştir.
Çanakkale boğazı çatışmasında İngiliz gemisinin açmış olduğu top atışı ile 2 metre uzunluğunda bir delik meydana getirmiştir.
Truva Atı
Öncelikle Asya ve Avrupa da çıkan ilk savaştır. Neredeyse 9 yıl boyunca Akhalılar tarafından bir çok defa kuşatılan ve bir türlü alınamayan Truva kenti, Tam bir zekâ ve başarı abidesi olan komutan Odysseus’un aklına gelen bir fikir ile amacına ulaşmayı başarıyor.
Anlatılanlara göre lider Odysseus’un yapmış olduğu taktik ile, ordu Truvalı askerlerin karşısından geri çekiliyor gibi yapacak ve geri çekildikleri bölgeye tahtadan yapılan büyükçe bir at bırakacaklar.
At hacim olarak o kadar büyüktür ki Odysseus, en başarılı askerleri at içerisine gizlice girmesini geriye kalan askerlerin de geri çekilmiş gibi yapmasını emreder.
At içerisine giren askerler en uygun zamanı bekleyene kadar at içerisinde kalmaya devam eder. Daha sonra zamanı geldiğinde at içerisinden cıkan askerler şehir içerisine sızarlar ve istila başlamış olur. Geri çekilen Odysseus’un askerleri yeniden saldırıya geçerler ve savaşı kazanırlar.
Saat Kulesi
Çanakkale Saat Kulesi, Çanakkale Şehrinin merkezinde yer alır. Vitalis Gaptiorele’nin finansmanıyla Cemil Paşa tarafından 1896’da yaptırılmıştır. Saat kulesi tam 20 metre yüksekliğinde ve 5 katlı bir yapıdır. Çanakkale’de gezilecek yerler listesine eklemenizi tavsiye ederiz.
Soğanlıdere Şehitliği
Soğanlıdere Hava Şehitliği’nden birkaç yüz metre ileride, 2005 senesinde restore edilerek açılan Soğanlıdere Hastane Şehitliği bulunmaktadır. Anıt, ay ve yıldız şeklinde figürize edilmiş olup yıldızın ortasında bulunan üçgen piramit yapı ise şehitlerimizin Allah’a yükselişini temsil etmektedir.
Anıtın hemen altındaki bölgede gerçek şüheda kabristanlığı çevrelenmiştir. Burada savaş zamanında kurulu olan hastanelerde tedavi edilirken şehit olan askerlerimiz yatmaktadır. Bu bölgede 2.,7. ve 12. Tümenlerin Sıhhiye Bölükleri hizmet vermekteydiler. Vadi düşman taarruzlarına kapalı bir konumda olması nedeniyle Seddülbahir cephesinin en önemli lojistik destek merkezi görevini görmüştür.(1)
Rumeli Mecidiye Tabyası
Çanakkale’nin Gelibolu Yarımadası’nda bulunan tabya. 1892 yılında Kilitbahir Kalesi’nin güneyinde Asaf Paşa tarafından yaptırılan tabya; 8 bonetten ve Alman yapımı 4 adet 24 cm. ,2 adet 28 cm çapında toplardan oluşmaktadır. Bu tabya Seyit Onbaşı’nın 215 kiloluk mermiyi kaldırdığı tabyadır.(2)
Tarihe Saygı Anıtı
Eceabat vapur iskelesinin hemen yanında bulunan park, 2008 yılında yapılmıştır. 2010 ve 2013 yıllarında da iki kez yenilenmiştir. Park içerisinde tabyalara ait toplar, top mermisi ve bir de anıt bulunmaktadır. Anıt; savaşa dâhil olan tüm tarafların askerleri, Seyit Onbaşı, Mustafa Kemal Bey ve anne figürlerinden oluşmaktadır.(3)
Çanakkale Şehitleri Anıtı
Gelibolu Yarımadası’nın en çok ziyaret edilen ana ziyaret noktası olan Abide üstelik Eski hisarlık Burnu üzerinde yer almaktadır. Açılan bir proje yarışması sonucunda 37 proje arasından Doğan Erginbaş, İsmail Utkular ve Feridun Kip tarafından hazırlanan proje seçilmiş olup sonuç olarak Abidenin temeli 17 Nisan 1954 tarihinde atılmıştır. İkinci Anafartalar Zaferi’nin 45. Yıldönümü olan 21 Ağustos 1960 tarihi ziyarete açılan Çanakkale Şehitler Abidesi, Çanakkale Muharebeleri’nde şehit düşen tüm askerlerimizi simgelemekte ve onların anısını yaşatmaktadır.
Türkiye’nin Her Yerinden Çanakkale Otobüs Bileti İçin
Çanakkale’de Gezilecek Yerler
Last modified: 10 Haziran 2021