Yazar 14:56 Yurt İçi Gezi Rehberi

Edirne’de Gezilecek Yerler

Edirne’de Gezilecek Yerler ve karşınızda en güzel tarihi şehirlerimizden birisi olan Edirne.

Şehir hayatından biraz uzaklaşmak isteyen ve işlemiş tarihi yapısıyla gözleri devamlı üstüne çeken Edirne kenti sizi daima  bekleyen ebedi tarihi mirası ile devamlı bekliyor. Sonuç olarak Osmanlı İmparatorluğuna 90 yıl başkentlik yapmış kentte büyük usta Mimar Sinan’ın en önemli eserleri bulunuyor.

Başka bir deyişle Edirne‘den bahsederken sadece tarihi ve kültürel özelliklerinin yanında mutfağından bahsetmemek pek mümkün olmayacaktır. Belki de hayatınızda yiyeceğiniz en güzel köfteler bu şehirde olabilir.

Edirne’de Gezilecek Yerler


edirne-selimiye-cami

Selimiye Camii

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük ve dahi mimarlarından olan Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ve “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii Osmanlı ve Türk sanatının hem de Dünya mimarlık tarihinin baş yapıtlarından birisidir.

Hem Türkiye’nin hem de Osmanlı İmparatorluğu’nun simgelerinden birisi olan Selimiye Cami, 1568-1575 yılları arasında yaptırılmıştır. Kurulduğu yerin seçimini iyi bir şekilde tasarlayan Mimar Sinan’ın ayrıca iyi bir kentçilik uzmanı olduğunu da söyleyebiliriz.


edirne-külliyesi-saglik-muzesi

Beyazıt Külliyesi Sağlık Müzesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun en değerli yapılarından birisi olan ve ayrıca günümüz tarihine de yön veren yapılardan birisidir. Tıp alanında çalışmaların yürütüldüğü bu yer, akıl hastalarını tedavi etmek için müzikle terapi yöntemine başvurmuştur. Üstelik hem Tarihi geçmişi hem de yapısı ile insanları kendisine hayran bırakan bu yer merkeze 2 kilometre uzaklıkta bulunur.

II. Bayezid tarafından 1484-1488 yıllarında yaptırılmıştır. II. Bayezid Külliyesi‘nin yapımı Mimar Hayrettin tarafından sağlanmıştır.


edirne-saraclar caddesi

Saraçlar Caddesi

Görünüm olarak İstanbul Şehrinin İstiklal Caddesi gibi görünen ve tek bir caddeden oluşan Saraçlar Caddesi Edirne’de Gezilecek Yerler yerler arasında yer alıyor. Saraçlar Caddesi kentin merkezinden yer almakla beraber lakin trafiğe kapalı bir yerdir.

Caddenin içerisinde Dükkanlar, kafeler, restoranlar ve bunun gibi bir çok örneğini de içerisinde barındırıyor.

Saraçlar Caddesi merkezinde ise büyük bir süs havuzu yer bulunuyor.

Gün boyunca keyifli bir gezinti sürdürebileceğiniz bu yer hem Edirne hem de Şehir dışından gelen misafirleriniz ile birlikte vakit geçirmek için oldukça uygun bir yer olduğunu da söyleyebiliriz. Üstelik fiyatlar da oldukça uygun durumda.


edirne-alipasa-carsisi

Ali Paşa Çarşısı

Osmanlı İmparatorluğu’nun yapılarından olan bir sonraki yerimiz Ali Paşa Çarşısı‘ olacaktır.

Yapının mimarı, Mimar Sinan’ın eserlerinin bir tanesi olduğunu görüyoruz. Ali Paşa Çarşısı’nın bir diğer özelliklerinden birisi ise zamanında kervansaray olarak düşünülmesidir.

Edirne şehrinin tarihini incelediğimizde çarşılar, hanlar, camiler ve kervansarayları ile ön plana çıkan şehirlerdendir. Ayrıca Edirne halkının daha çok kapalı çarşı olarak adlandırmış olduğu Ali Paşa Çarşısında baharat, züccaciye, giyim ve aradığınız bir çok şeyi burada bulabilirsiniz


edirne-burgar-kilisesi

Bulgar Kilisesi

1880 yılından itibaren ayakta duran ve Edirne’nin en eski yapıtların birisi olan Sv. Georgi, kilisesi günümüzde de halen ilgi duyulan yerlerden birisidir. Kilisenin en önemli özelliklerinden birisi ise aynı ailenin üyelerinin halen günümüzde de papazlık yapmasıdır. Kesme taş ve tuğla malzeme ile yığma olarak yapılmış olan yapı dayanıklılık açısından oldukça iyi durumdadır. Bu yüzden Edirne’de Gezilecek Yerler listemize Sv. Georgi kilisesini de ekliyoruz.


edirne-buyuk-sinagog

Büyük Sinagog

 Fransız mimar France Depre tarafından inşa edilmiş olan ve 1907 yılında hizmete giren bu yer bundan böyle Avrupa’nın en büyük, Dünyanınsa üçüncü büyük sinagogu olarak kabul edilmiş. Yapıldığı dönemden itibaren gözlerini üzerine çeken bu tarihi yer gezi listemize eklenenler arasında yer alıyor.

Gelgelelim Edirne tarih boyunca farklı dinlere mensup halkları ile birlikte yaşamıştır. Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Museviler kendi dini ihtiyaçlarının karşılanması için yapılar da yapmışlardır.



Meriç, Tunca Nehri ve köprüleri

Edirne’den Karaağaç’a giden yolun üstündeki Tunca ve Meriç köprüleri ziyareti Edirne gezisinin olmazsa olmazı. Bulgaristan’da Tunca ve Meriç Nehirleri üstündeki köprülerin gece görüntüsü de gündüz görüntüsü de ayrı güzel. O halde birlikte inceleyelim.


edirne-meric-koprusu

Meriç Köprüsü

1800 yıllarda Meriç Nehri üzerine inşa edilen 12 sivri kemerli bir köprüdür. Ayrıca Köprü çevresinde çay bahçeleri, çocuk parkları ve doğal kalmış kıyıları vardır. Edirne şehrinin en çok ilgi çeken yerlerinden birisidir diyebiliriz.


edirne-tunca-koprusu

Tunca Köprüsü

1600 yıllarında inşa edilen en eski yapılardan biridir. Tunca nehrinin üzerinde bulunuyor. Üstelik Köprünün bir diğer özelliği ise yapımında kullanılan taşlar Sultan Reşat Paşa’nın Edirne’yi ziyareti sırasında konulmuş orijinal taşlardır.


edirne-sarayi

Edirne Sarayı

Edirne içerisinde bir sonraki uğrak noktamız Osmanlı zamanından gelen bir saraydayız. Bu sarayın özelliği ise İstanbul’da bulunan Topkapı sarayından sonra en büyük saray olmasıdır.

Sarayın temellerine II. Murat zamanında başlanıp Fatih Sultan Mehmet zamanında bitirilmesi sağlanmıştır. Oldukça geniş bir alana sahip olan bu saray içerisinde bahçeler, havuzlar ve çeşmeler yapılmıştır. Ancak zaman ile beraber dayanıklılığı yitirmiş ve saraydan geriye kalan duvarlarının taşları olmuştur.


edirne-karaagac-tren-istasyonu

Karaağaç Tren İstasyonu

II. Abdulhamit tarafından yaptırılan ve üstelik günümüzde de büyük bir ilgi ile gezi rehberine eklenen yerler arasındadır. 1998 yılından günümüze kadar Trakya Üniversitesi rektörlük binası olarak da hizmet vermiştir. Hem Edirne halkı hem de şehir dışından gelen misafirlerini beklemeye devam ediyor.

Ziyaretçilere açık olan istasyon içerisinde tren ve rayların arasında gezmek ve fotoğraf çekilmek sizler için oldukça keyif verecektir. o halde gezi listemize Karaağaç Tren İstasyonu‘nu eklemeyi unutmayalım.


edirne-makedonya-saat-kulesi

Makedonya Saat Kulesi

Roma Kralı Hadrianus tarafından kurulan ve Hadrianopolis bölgesini çevresini saran surların 4 kösesinden birisidir. İsmini ise Edirne valisi olan Hacı İzzet Paşa tarafından kule üzerine ahşaptan yapılma saat bıraktırdığı için bu yüzden Saat Kulesi olarak anılmaktadır. Bir diğer ismi ise Millet Saati olarak adlandırılmıştır. Şehrin çevresini saran surların kulelerinden sadece Makedonya kulesi ayakta durabilmeyi başarabilmiştir.


edirne-adalet-kasri

Adalet Kasrı

Edirne Saray’ından kalan sağlam kalan tek bir parçası olduğunu da söyleyebiliriz. Tam olarak net olmasa da Kanuni Sultan Süleyman’ın kanunlarının burada yazıldığı düşünülmektedir.

Yapının önünde 2 adet taş bulunmaktadır. Bu taşların iki anlamı vardır. Sağ tarafta bulunan taşın anlamı halkın dilekçesini değerlendirmek taş üzerine bırakılır. Soldaki taşın anlamı ise ölüm cezası ile yargılanan kişilerin kesik kafalarını bıraktıkları taştır. (1)


Türkiye’nin Her Yerinden Edirne Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Edirne’de Gezilecek Yerler

Last modified: 7 Haziran 2021

Close