Yazar 11:00 Yurt İçi Gezi Rehberi

İzmir’de Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

1) Tarihi Kemeraltı Çarşısı

Tarihi Kemeraltı Çarşısı

Binlerce yıldır bölgenin en önemli konumunda bulunan İzmir, sahip olduğu avantajlı limanı sayesinde ticaretin de merkezi konumunda.

Geçmişte ülke içerisinden çeşitli ürünler İzmir’e getirilip buradan denizyolu ile yurtdışına gönderilirmiş. Bu durum İzmir’i özellikle de Kemeraltı olarak adlandırılan bölgeyi ticaretin kalbi haline getiriyor.

Bugün Tarihi Kemeraltı Çarşısı uluslararası çapta ticari hareketliliğe sahip olmasa da canlılığını devam ettiriyor.

Aklınıza gelebilecek hemen hemen her ürünü bulabileceğiniz çarşıya yolunuz düşerse Kızlarağası Hanı’nda bir fincan kahve içmeyi ihmal etmeyin.

Konak’ta yer alan Kemeraltı Çarşısı’na İzmir’in her bölgesinden Konak güzergahına giden otobüs, minibüs, metro, vapur, tramvay gibi ulaşım araçlarıyla ulaşabilirsiniz.

2) Smyrna Antik Kenti

Smyrna Antik Kenti

Agoranın sözlük karşılığı çarşı, pazar, şehir merkezi gibi kelimelere karşılık geliyor. Ticaretin, dinin, politikanın, sanatın ve şehrin kalbi olan Agora tanrılara sunulan adakların, heykellerin ve anıtların bulunduğu bir mekân.

İzmir’in tarihi yerleri arasında ilk sırada yer alan İzmir Agorası’nın milattan sonra 2. yüzyılda Romalılar Dönemi’nde inşa edildiği tahmin ediliyor. İzmir Agorası en büyük ve günümüze kadar en sağlam gelen agoralardan. Bu tarihi mekândan çıkan eserler bugün İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

İzmir’in adını aldığı Smyrna geçmişte en az Efes ve Bergama antik kentleri kadar önemli bir konumdaymış.

Roma İmparatoruluğu’na bağlı olan bu kent imparatorluğun en prestijli haklarından olan imparator adına tapınak yapma hakkına tam 3 kez sahip olmuş.

Agora’nın da içerisinde bulunduğu antik kent ayrıca dünyanın en büyük antik tiyatrolarından birine ve stadyuma da sahip.

Antik kente ulaşabileceğiniz en zahmetsiz yol metroyu kullanmak.

Metrodan Çankaya’da indikten sonra yaklaşık 5 dakikalık yürüyüşün ardından Smyrna’ya ulaşabilirsiniz.

Antik kente girişlerse ücretsiz.

3) İzmir Saat Kulesi

İzmir Saat Kulesi

İzmir’de gezilecek yerlerin sembolleşmiş figürlerinden olan Saat Kulesi 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı anısına Sadrazam Mehmet Said Paşa’nın isteğiyle yaptırılmış.

Kulenin mimarı ise Alman Konsolosluk binasına da yapan mimar. Kulenin saati Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edilmiş.

Kulenin yapım tarihinden, 1901’den bu yana hiç durmayan bu saat bugün hala çalışıyor.

Saat Kulesi’ne başta ESHOT adı verilen şehir içi ulaşım araçları olmak üzere Konak’a giden tüm vasıtalarla ulaşabilirsiniz.

4) Kadifekale

Kadifekale

İzmir Körfezi’ne hâkim bir tepede yer alan Kadifekale Milattan Önce 3. yüzyılda Büyük İskender tarafından yaptırılmış.

Kadifekale zaman geçtikçe farklı uygarlıklar tarafından onarım görerek bugüne kadar gelebilmiş.

Helenistik ve Roma dönemi imzasını taşıyan surlar etrafındaki modern kentleşmeye rağmen tüm asaletiyle boy gösteriyor.

Kale içerisinde de Bizans dönemine ait sarnıç ve mescit kalıntısı mevcut.

Kadifekale ziyaretinizi girişte bulunan kafede körfez manzarasını izlerken yudumladığınız çayınızla taçlandırabilirsiniz.

Girişlerin ücretsiz olduğu Kadifekale’ye Konak, Bornova, Gaziemir, Fahrettin Altay gibi ilçelerden taksi veya özel aracınızla ulaşabilirsiniz.

5) Tarihi Asansör

Tarihi Asansör

İzmir’in Yahudi iş adamlarından Nesim Levi, Mithatpaşa Caddesi ve Halil Rıfat Paşa semti arasındaki güzergahını kolaylaştırmak için bu asansörü inşa ettirmiş.

Asansör inşa edilmeden evvel Halil Rıfat Paşa semtine ulaşabilmek için 155 basamaklı bir merdivenden çıkılması gerekiyor.

İki kule üzerindeki asansörlerden soldaki buharlı sağdaki ise elektrikli olarak inşa edilmiş. 1985’te restorasyona giren asansörlerden ikisi de o tarihten bu yana elektrikle çalışıyor.

Konak’a yürüme mesafesinde olan Tarihi Asansör’e Karşıyaka tarafından ulaşabilmek vapur seferleri aracılığıyla Konak Vapur İskelesi’ne gelebilir, kısa bir yürüyüş sonrasında asansörün bulunduğu noktaya ulaşabilirsiniz.

Metroyu tercih edecekseniz Üçyol’da inip yaklaşık 15 dakika yürümeniz gerekiyor. Bunun yanında Konak’a giden her otobüs sizi Tarihi Asansör’e ulaştırabilir.

Asansör’ün tepesine çıkmak için girişte hiçbir ücret ödemeniz gerekmiyor.

6) Alsancak Sevgi Yolu

Alsancak Sevgi Yolu

Farklı bir alemden gelmiş gibi olan bu yolun iki tarafında yol boyunca devasa palmiyeler uzanıyor.

Yolun zemini rengarenk ışıklarla donatılmış ve Yeşilçam’ın büyük ustalarına saygı amacıyla hazırlanmış isim plakaları mevcut.

Çok sayıda kitapçının ve takı, hediyelik eşya stantlarının bulunduğu Sevgi Yolu şehrin en hareketli noktalarından.

Alsancak Sevgi Yolu’na ulaşmak da bir hayli kolay. İzmir’in birçok bölgesinden kalkan otobüslerle Sevgi Yolu’na kolay ve zahmetsiz ulaşım sağlayabilirsiniz.

7) Kıbrıs Şehitleri Caddesi

Kıbrıs Şehitleri Caddesi

Kıbrıs Şehitleri Caddesi İstanbul’daki İstiklal Caddesi’nin ikiz kardeşi gibi fakat İzmir’in sıcaklığı ile daha sevecen bir çehreye sahip. Bu cadde mevsim ne olursa olsun enerjisinden hiçbir şey kaybetmiyor.

Birçok farklı türde mekânın bulunduğu cadde bir öğleden sonra arkadaşlarınızla buluşup kahve içebileceğiniz mükemmel mekanlar barındırıyor.

Konak’ın Alsancak semtinde bulunan caddeye ilçe dışından Konak’a gelen birçok araçla ulaşmanız mümkün.

Alsancak civarındaysanız işiniz çok daha kolay çünkü Alsancak semti bu cadde merkez alınarak oluşmuş.

Semtteki Bornova Sokağı’nı takip eden yol sizi caddeye ulaştırıyor.

8) Kordon Boyu

Kordon Boyu

Bir şarkıda İzmir adını duyduysanız o şarkıya mutlaka Kordon kokusu da sinmiştir.

Sabahın ilk ışıklarından günbatımına kadar geçen bir günlük sürede Kordon’un giydiği çeşit çeşit giysilere şahit olacaksınız.

İzmir’in sembolik noktalarından olan Kordon’da yeşil çimlerden mavi denizi seyretmek dünyanın en keyifli işlerinden.

İzmir Kordon boyu manzaralı bir akşam yemeği ile de bu keyfi katmerlendirebilirsiniz.

Alsancak semtinde bulunan Kordon Boyu’na otobüs ve metro ile kolayca ulaşabilirsiniz.

9) İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir Arkeoloji Müzesi

İlk olarak 1927’de Aya Vukla Kilisesi’nde hizmete açılmış olan Arkeoloji Müzesi 1984’te hak ettiği bir müze binasına kavuşmuş.

Konak Bahribaba Parkı bünyesinde bulunan 5000 metrekarelik bu modern bina içerisinde binlerce yıl öncesinden yakın tarihe kadar hemen hemen her döneme ait eserleri görmeniz mümkün.

Müzeye giriş 12 TL ancak Müzekart ile ücretsiz gezebiliyorsunuz.

Müzeye ulaşmak için Konak’tan geçen tüm ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz.

10) St. Polycarp Kilisesi

Çankaya’da bulunan kilise İzmir’in en görkemli mabetlerinden biri.

1625 yılında inşa edilen yapı son restorasyonunun ardından daha da göz önüne çıkan freskleriyle estetiğin zirvelerinde bir mimari yapı.

İzmir’in hoşgörüsünün yaşayan en eski tanıklarından olan kilise dönem dönem ziyarete açılıyor.

Şehirde oldukça merkezi bir konumda yer alan kilise ziyaret edilebilecek noktalar arasında.

Kiliseye girişlerde ise herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Çankaya meydanının yanında bulunan kilise Tarihi Kemeraltı Çarşısı’na 10 dakikalık bir yürüme mesafesinde. İzmir’in herhangi bir bölgesinden ise kiliseye en kolay ulaşım metro vasıtasıyla gerçekleştiriliyor.

Çankaya metro durağında indikten sonra 200 metre yürüyerek kiliseye ulaşabilirsiniz.

11) İnciraltı

İnciraltı

Yeşil ve mavinin uyum ve ahenk içinde olduğu İnciraltı’nda 1980’li yıllara kadar denize girilebiliyordu ve İnciraltı İzmir’in en rağbet görülen plajlarındandı.

Maalesef bugün İnciraltı’nda denize girilemiyor. Ancak şöyle temiz bir nefes almak isterseniz en doğru seçeneklerden biri kuşkusuz İnciraltı.

Birçok kafe ve eğlence mekanının da bulunduğu İncirialtı’na yolunuz düşerse midye dolmasının tadına mutlaka bakmalısınız.

Bu arada İnciraltı Kent Ormanı’na giderek denize nazır piknik yapabilir ve mangal yakabilirsiniz. Balçova’da bulunan İnciraltı’na İzmir’in birçok bölgesinden otobüsle ulaşmanız mümkün.

Ayrıca İnciraltı Adnan Menderes Havalimanı’na sadece 15 dakikalık bir uzaklıkta yer alıyor.

Şayet İnciraltı’na deniz yoluyla ulaşmak isterseniz Üçkuyular ve Bostanlı arasındaki vapur ve deniz otobüsleriyle İnciraltı’na ulaşabilirsiniz.

İzmir Çevresinde Gezilecek Yerler

1) Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti

İzmir’de muhakkak görülmesi gereken yerleden birisi de Efes Antik Kenti. Kuruluşu tam olarak bilinmese de Milattan Önce 6000’li yıllarda kurulduğu düşünülen Efes Antik Kenti Helenistik dönemden Osmanlı’ya kadar geçen sürede her daim nefes almış bir yerleşim.

Bu kadim şehrin Amazon olarak adlandırılan kadın savaşçılar tarafından kurulduğu ve tarihte Ana Tanrıçalar Kenti olarak geçen krallığın Apasas şehrinden geldiği rivayet ediliyor.

Her karışı tarihin ta kendisi olan Efes Antik Kenti’nde ön planda olan birkaç yapı bulunuyor. Bunlardan ilki Artemis Tapınağı.

Artemis Tapınağı maalesef günümüze kadar korunamamış. Fakat tapınağının ne denli ihtişamlı olduğunu tapınağı yedi harikanın içerisinde derleyen Sidon’lu Antipader’in sözlerinden anlayabiliyoruz.

Antipader Artemis Tapınağı için “İşte! Olimpus’un dışında, güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı.” demiş.

Efes Antik Kenti’nin en çok dikkat çeken bir diğer yapısı ise Celsus Kütüphanesi. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan kütüphane iki katlı olarak inşa edilmiş. Roma hakimiyeti sırasında 110- 135 yılları arasında inşa edildiği sanılan kütüphanenin döneminde binlerce kitaba ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.

Bunlar dışında antik dönemlerin en heybetli açık hava tiyatrosu da Efes Antik Kenti bünyesinde yer alıyor. Bu tiyatro tam 24.000 kişiyi aynı anda ağırlayabilecek kapasiteye sahip. Bugün tiyatronun sahne kısmı tahrip olmuş olsa da oturulacak bölümler hala sapasağlam.

Ayrıca antik kent içerisinde yer alan Yamaç Evler de mutlaka ziyaret edilmesi gereken bölümlerden. Yamaç Evler dönemin zenginlerinin yaşadığı günümüz lüks siteleri niteliğinde evler. Bu evler o kadar lüks ki antik dönemde yerden ısıtmalı bir sistemle ısınma gereksinimleri karşılanıyormuş.

Efes Antik Kenti’ni ziyaret etmek istiyorsanız öncelikle İzmir’e bağlı Selçuk’a ulaşmalısınız. Selçuk’a demir ve karayolu ile kolayca ulaşabilirsiniz. Buradan oldukça sık olan seferlerle antik kente ulaşabilirsiniz.

Efes’e giriş 60 TL fakat Müzekart ile ücretsiz girebiliyorsunuz. Ne yazık ki Yamaç Evler ve Efes Müzesi ziyaretlerinde Müzekart geçersiz. Efes Müzesi’ni 15 TL, Yamaç Evleri ise 30 TL giriş ücreti sonrasında gönlünüzce gezebilirsiniz.

2) Yedi Uyuyanlar Mağarası

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti bünyesinde bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası hem İslamiyet hem de Hristiyanlık için oldukça büyük öneme sahip.

İslam’da Ashab-ı Kehf olarak da geçen yedi kişinin bu mağara 309 yıl uyuduğu rivayet ediliyor. Mağara her sene Müslüman ve Hristiyanlar tarafından yoğun olarak ziyaret ediliyor.

Mağarayı ziyaret edebilmek için önce Selçuk ilçesine ulaşmak gerekiyor. Selçuk’a İzmir Basmane Tren Garı’ndan Aydın’a giden trenlerle, İzmir otogarından kalkan otobüslerle ulaşabilirsiniz. Selçuk’a ulaştıktan sonra şehir merkezinden kalkan minibüslerle mağaraya ulaşabilirsiniz.

3) Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi

İnanışa göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinin ardından Hz. Meryem bu bölgeye gelmiş ve ömrünün sonuna kadar Havari Yuhanna ile bu evde yaşamış.

Selçuk’ta bulunan ev 1891’de gün yüzüne çıkartılmış ve 1950’de restore edilmiş. Restorasyondan sonra Vatikan tarafından kutsal mekân olarak ilan edilen Meryem Ana Evi 1952’de Vatikan tarafından hac yeri olarak Hristiyan alemine duyurulmuş.

O tarihten bu yana papaların da hac vazifelerini yerine getirdiği ev Hristiyanlar tarafından yoğun bir akına uğruyor. Her yıl binlerce Hristiyan burada hacı oluyor. Ayrıca her sene Hz. Meryem’in ölüm günü olarak kabul edilen 15 Ağustos’ta Vatikan tarafından büyük bir ayin düzenleniyor.

Selçuk ilçesindeki Meryem Ana Evi’ne ulaşmak için evvela Selçuk’a ulaşmalısınız. İzmir üzerinden kara ve demir yolu ile Selçuk’a ulaşabilir, ilçe merkezinden kalkan minibüslerle de Meryem Ana’ya ulaşabilirsiniz.

Meryem Ana Evi’ne giriş ücreti 2018 yılı itibariyle 10 TL; yabancı turistler içinse 25 TL.

4) Selçuk Kalesi

Selçuk Kalesi

İzmir’e bağlı Selçuk ilçesinde bulunan bu tarihi kale Efes Antik Kenti’nin ilk yerleşim yeri olan bölge üzerinde kurulmuş.

Kale yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun olarak ziyaret edilen mekanların arasında yer alıyor. Kaleyi gezerken tarihi dönemler arasında bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Döşemeli taş sokaklar, sarnıçlar, surlar… Hepsi tarihe tanıklık etmiş kalıntılar.

Selçuk Kalesi’nin surları Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı dönemlerinden kalma izler taşıyor. Ayrıca kale içerisinde bir de cami mevcut.

Zirve noktasında ise eski bir kilise kalıntısı yer alıyor.

Şehre hâkim bir konumda yer alan Selçuk Kalesi’nin manzarası görülmeye değer. Kaleyi ziyaret edecekseniz fotoğraf makinenizi de yanınıza alın. Oldukça güzel kareler yakalayabilirsiniz.

Selçuk Kalesi’ni ziyaret etmek için Selçuk’a ulaşmalısınız.

İzmir’e 82 km uzaklığındaki ilçeye Basmane Garı’ndan kalkan tren seferleri ya da otogardan kalkan otobüslerle ulaşabilirsiniz.

5) Şirince Köyü

Şirince Köyü

Şirince Köyü, İzmir gezilecek yerlerin en bilinenlerinden. Yıllardır bolca ziyaretçisi bulunan köy asıl popülaritesine 2012 yılında kavuştu. Maya takvimine göre kopan kıyamet sonrası dünya üzerinde canlı kalacak tek yer olduğuna inanılan Şirince o tarihten bu yana ziyaretçi sayısını her yıl daha da arttırıyor.

Köyde iki Rum kilisesi bulunuyor. Bunun yapında evler birbirlerinin manzarasını kapatmayacak şekilde inşa edildiğinden köyün farklı bir çehresi mevcut.

Dar ve taş döşeli sokakları, beyaz evleriyle Şirince’nin farklı atmosferi misafirlerini içine çekiyor.

Yolunuz düşerse köye özgü Şirince şaraplarından da alabilirsiniz.

İzmir’den Şirince Köyü’ne ulaşabilmenin birkaç yolu mevcut. Öncelikle Selçuk’a 9 km uzaklığındaki köye ulaşabilmek için İzmir’den Selçuk ilçesine buradan kalkan minibüslerle de Şirince’ye ulaşabilirsiniz.

6) Pitane Antik Kenti

Aliağa ve Bergama ilçeleri arasında bulunan Pitane Antik Kenti senenin hemen hemen her döneminde oldukça yoğun ziyaret edilen bölgelerden.

Yerli turistler kadar yabancı turistlerin de ilgi gösterdiği antik kenti gezi rotanıza ekleyebilirsiniz.

Antik kente ulaşım sağlamak için İzmir otogarından Aliağa ya da Bergama ilçelerinden birine giden otobüsleri kullanabilirsiniz. İlçe merkezlerinden kalkan otobüslerle antik kente ulaşım sağlayabilirsiniz.

7) Allianoi Antik Kenti

İzmir’in ilçelerinden olan Bergama’da yer alan antik kent asırlar boyu birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmasından ötürü adeta tarihi bir hazine.

Prehistorik dönemden Bizans’a kadar geçen süre boyunca her zaman canlı ve yaşayan bir merkez olan antik kenti diğerlerinden ayıran en temel özelliği ise termal bir bölgeye konuşlanmış olması.

Antik kentteki en dikkat çeken kalıntı ise 3 katlı inşa edilmiş ılıca. Bu ılıca aynı zamanda oldukça önemli mozaikler de barındırıyor. 2011’de yanında bulunan barajın suları altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalan antik kenti ziyaret etmek için biraz acele etmeniz gerekiyor.

Bergama ilçesinde bulunan antik kente ulaşmak için İzmir otogarından kalkan Bergama otobüslerini kullanabilirsiniz.

8) Nebiler Şelalesi

Özellikle yaz aylarında yerli turistin yanında çok sayıda yabancı turisti de ağırlıyor. Şelaleyi bu kadar popüler kılan etmen ise yakınlarında bulunan ılıcalar. Ziyaretçiler trekking parkurlarında doğayla iç içe bir yürüyüşten sonra ılıcalarda yüzerek tüm yılın stresinden kurtuluyor.

Şelale bölgesine özel aracınızla girmek için 10 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor ancak içerde 30 TL ve üzeri harcama yaptığınız takdirde 10 TL geri veriliyor.

Dikili ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nebiler Şelalesi’ne ulaşabilmek için İzmir otogarından saat başı kalkan Dikili otobüslerini kullanabilirsiniz.

9) Bozdağ Kayak Merkezi

Bozdağ Kayak Merkezi

İzmir her ne kadar sıcak bir çehreye sahip olsa da bir günde dört mevsimin yaşanabildiği şehirlerden aslında.

Bazı dönemlerde Bozdağ’da kayak yaptıktan sonra sahile inip yüzmeniz mümkün.

Ödemiş ilçesinde bulunan Bozdağ’da enfes bir kış tatili sizi bekliyor. Kış aylarında en az 1 metre olan kar kalınlığından ötürü Bozdağ’a ulaşım biraz zor olsa da tatilinizi yaparken bu zorlukları çok çabuk unutacaksınız.

Ayrıca Bozdağ’ın eteklerinde bulunan Kırkoluk çeşmesinden o nefis suyun tadına bakabilir, etrafta kurulan pazarda doğal tereyağı, bal vb. birçok ürünü alma şansı yakalayabilirsiniz.

Ödemiş ilçesinde bulunan Bozdağ’a ulaşmak için İzmir’den kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. İzmir’e 110 km uzaklığındaki Bozdağ Kayak Merkezi’ne özel aracınızla da ulaşmanız mümkün.

10) Gölcük Yaylası

Sakin ve adeta gizli bir cennet olan Gölcük Ödemiş ilçesinde bulunuyor. Birçok medeniyete ev sahipliği de yapmış olan bu topraklar İzmir’in en güzel manzaralarından bir demeti de size vermeyi vadediyor.

Her mevsim ayrı bir renge ve güzelliğe bürünen Gölcük Yaylası’nı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Yaylaya yolunuz düşerse alabalığını da mutlaka tadın.

Gölcük’e ulaşmak için İzmir merkezden kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. İzmir dışında bir yerden geliyorsanız Ödemiş ilçesine gelip buradan Gölcük’e geçebilirsiniz.

Last modified: 3 Haziran 2021

Close