Mardin Mutfağı
Bir çok kültüre ev sahipliği yapmış olan Mardin şehri, şehir yapısı ile dikkatleri üzerine çekerken bunun yanında Mardin Mutfağı güzelliklerinden bahsetmeden geçmeyelim. Yağlı yemek çeşitleri ve baharat çeşitleri ile dikkatinizden kaçması pek de olası olmuyor. Hep birlikte inceleyelim Mardin mutfağında bizleri neler bekliyor.
Kiliçe
Ülkemizin bir çok yöresinde olduğu gibi Mardin şehrimizde de hamur işleri oldukça çok seviliyor. Ancak bu hamur işinin farklı bir özelliği var. Lezzet ve yapılışı konusunda diğer hamur işlerine her ne kadar benzemiş de olsa kültürler arası miras taşımış olduğundan dolayı diğer hamur işlerinden farklılığını ortaya koyuyor. Türkiye’nin bir çok yerinde cenaze merasiminde helva yapılırken Mardin de Kiliçe dağıtılıyor.
Firkiye
Kuzu eti ve çağla ile yapılan bir diğer yemek çeşididir. Kulağa oldukça farklı geldi değil mi? Mardin Lezzetlerinden bahsederken oldukça farklı gelen bu yemek çeşidimiz Çağla, kuzu eti ve soğan ile birlikte kavrularak yapılıyor. Yemeğin pişmesi sonrasında üzerine eklenen limon suyu yemeğimizi bir çok yemeklerden daha farklı kılıyor.
Lebeni Çorbası
Havaların soğuması ve içimizi ısıtan yemeğimiz Lebeni çorbası Mardin yemeklerinin vazgeçilmezlerinden birisidir. Bir gece öncesinden su içerisine bırakılan buğdayları yeniden haşladıktan sonra soğumasını bekliyoruz. Daha sonrasında ise yeniden buğdayınıza yoğurdu ekleyip ve yeniden kaynayana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
Kışke Yemeği
Nohut ve Buğday ile yapılan bu yemeğimiz Mardin ilimizin vazgeçilmezlerindendir. Yemeğin pişimi sonrasında tereyağı ile servis edilen yemeğimiz ağızda bırakmış olduğu lezzet tadılmaya değer. Çeşitli baharatlarında eklenmesi ile kokusu kendisine hayran bırakmakta.
Sembusek
Mardin şehrimizin bir diğer lezzetlerinden birisi ise ismi sembusek ismindeki yemeğimiz. Mardin’in kapalı pidesi olarak adlandırılan bu yemek içerisinde bolca kıyma eti var. Oldukça doyurucu olan bu yemek çeşidimiz tadılması beklenenler sırasında.
Soğan Kebabı
Kıymanın ve baharatın ortak çalışması ile yapılan bir yemektir. Yapım esnasında yarım soğanların içine dolduran kıymaların hikayesi de diyebiliriz. Ardından fırındaki pişerken almış olduğumuz baharat kokusu ev içinde dolaşmaya başlıyor. Sonrası ziyafet, sonrası mutluluk oluyor.
Dobo
Yemeğin ismi ne kadar farklı gelmiş olsa da lezzetinden hiç şüpheniz olmasın. Yapımında kullanılan malzemeler badem, kuzu budu, sarımsak, patlıcan, domates, biber zeytinyağı ile birlikte pişirilen bu yemeği tadarken oldukça keyif alacaksınız.
İkbebet
Mardin Yöresel Lezzetler Başlığımızda bir sonraki yemeğimiz “ikbebet ” ismindeki yemeğimiz olacaktır. Türkiye’nin her bir yerinde yapılan “içli köfte” yemeğinin Mardin yöresindeki halini inceleyelim. Yemeğin yapılışına baktığımızda;
İnce bir şekilde doğranan soğanların kavrulması esnasında üzerine kıyma ekleyerek pişirmeye devam ediyoruz.
Eklenen kıyma da pişirildikten sonra içerisine maydanoz, tuz, karabiber ve yeni bahar ekliyoruz.
İnce bulgur ile irmik, tuz, kişniş ile birlikte yoğurma işlemi yapıyoruz. Yuvarlak olacak bir biçimde parçalara bölüyoruz. Daha sonra düzleme yapıyoruz. Son olarak da haşlama işlemine başlıyoruz.
Kaburga Dolması
Ve sofraların en güzel yemeklerinden birisi olan ve Anadolu sınırları içerisinde her görenin gözlerini alamadığı en leziz yemeklerinden birisi olan “Kaburga Dolması.”
Öncelikle belirtmemiz gerekiyor ki bu yemeği yaparken sizlere biraz zahmet verecektir. Yemeğin yapımında kullanılan her malzemenin ve saatler süren etin pişiminin sonucunda sizlere vereceği lezzeti başka bir yemekte bulma ihtimaliniz oldukça düşüktür. Etin üzerine eklenen özel sos ile birlikte tadı damağınızda kalacaktır.
Türkiye’nin Her Yerinden Mardin Otobüs Bileti İçin
Mardin mutfağı
mardin ne yenir neyi meşhur yöresel yemekleri
Last modified: 21 Haziran 2021