Ankara’da Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Ankara Yemekleri Listeledik

Ankara Yemekleri >> Ankara’da Ne Yenir? Ankara’nın Neyi Meşhur?
Ankara‘ya seyahat planınız mı var? Peki Ankara‘ya gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Ankara yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Ankara her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

Ankara’da Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Ankara Meşhur Yemekleri !
Haydi Başlayalım !
Ankara Otobüs Bileti İçin Tıklayın

1. Ankara Tava
Ankara yöresel yemekleri listemizi ismini şehirden alan Ankara Tava ile başlatıyoruz. Sadelikten gelen lezzeti var bu yemeğin desek yanlış söylemiş olmayız. Yapılış yönünden farklılıklar olan bir yöresel yemek Ankara Tava.
Bazı bölgelerde yemek arpa şehriye ile pilavı yapılırken bazı yörelerde pirinç pilavı tercih ediliyor. Aynı şekilde bu farklılaşmayı içerisinde kullanılan ette de görebiliyoruz. Yine bazı kesim kuşbaşı et kullanırken bazı kesim kaburga etinden yemeği yapıyor. Ancak nasıl yapılırsa yapılsın bu yemek gerçekten çok lezzetli. Yanında hoşaf, cacık veya salata gibi yan ürünlerle servis edilebiliyor. Biz cacık ve Ankara Tava ikilisine bayıldık. Faklı kombinasyonları siz deneyebilirsiniz.

2-Bici Aşı
Asma yaprakları ve bulgur dersek aklınıza ilk gelen aarma olacaktır. Ancak Ankara’da akla gelen Bici Aşı. Ünü çok Ankara dışına çıkmamış olsa da ülke olarak asma yaprağı ve bulgur ikilisini sevmeyecek olanımız pek yoktur bizce.
Özellikle esnaf lokantalarında kolaylıkla tadabileceğiniz Bici Aşı, asma yaprağı, bulgur, sıvı yap, soğan, biber salçası, domates salçası, sarımsak kullanılarak bir arada pişiriliyor. Servis edilirken üzerine muhakkak sarımsaklı yoğurt ekleyin. Tadına bayılacaksınız.

3–Çıkınağıl Asıdası
Un, tereyağı ve pekmez üçlüsü ile oluşturulan bu yemek görüntü itibari ile bir ezmeyi andırsa da aslında bambaşka bir lezzet. Ankara yöresel yemeklerin içerisinde yer alan Çıkınağıl Asıdası kesinlikle denenmesi gereken bir lezzet.
Tereyağı eritilip içine pekmez dökülerek iyice karıştırılır. Tereyağlı pekmezin üzerine ağır ağır un dökülerek sürekli karıştırılır, bu karıştırma işlemi tereyağlı pekmez karışımı unla iyice harmanlanıncaya kadar kavrularak devam eder ve Çıkınağıl Asıda hazırlanmış olur. Soğuk servis edilir.

4- Karga Beyni
Ankara yöresel lezzetler içerisinde ismi en iştah açıcı olmayan bir yemekte sıra. Kendisi Ankara meşhur yemeklerinden Karga Beyni. Malzemeler sadece yoğurt ve pekmez.
10 yemek kaşığı süzme yoğurt 2 çay bardağı pekmez ile uygun bir kapta karıştırılır. Bulamaç haline getirilir. Tercihen tandır ekmeğine sürülerek yenir.

5- Kaşık Atması
Malzemeler şöyle: 2 bardak un, 1,5 su bardağı su, 1 adet yumurta, tereyağı ve tuz.
Tüm malzemeler karıştırılıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediliyor. Kaşık ile kaynayan suyun içerisine küçük küçük eklenen hamurucuklar piştikten sonra ocaktan alınıyor. Üzerine keş peyniri ve eritilmiş tereyağı gezdirilen Kaşık Atması yemeğe hazır.

6- Uruş Kapama
Uruş Kapama, Ankara yöresel yemekler kategorisinde oldukça ünlü ve zahmetli bir yemek. Ancak bu zahmete değecek bir lezzete sahip.
Küpeç diye nitelendirilen küpün içerisine kuzu eti, soğan, salça sarımsak ve çeşitli baharatlar ile hazırlanmış olan harç konuluyor. Pişirilecek olan tepsini içerisine ters şekilde kapanan küpeçin bulunduğu kap ağzı kapanacak şekilde su ile dolduruluyor. Etin pişmesine yakın kabın içerisinde bulunan suya pirinç konularak pişiriliyor. Tüm malzemeler piştikten sonra küpteki malzemeler pilavın üzerinde konularak servis ediliyor.

7-Öllüğün Körü
İsim olarak akıllarda, tat olarak damaklarda iz bırakacak Ankara yöresel lezzetlerinden biri Öllüğün Körü.
Temelde erişte ve kıyma ikilisinden oluşan bu lezzet Ankara‘da denenmesi gereken lezzetlerden biri. Öllüğün Körünü yedikten sonra vazgeçemeyecek bu kolay hazırlanan lezzeti evde de yapmaya başlayacaksınız.

8- Kutludüğün Somunu
Ankara’da adını Kutludüğün Mahallesinden alan ekmek severek tüketilen Ankara meşhur yiyeceklerinden.
Akşamdan mayalandırılarak ertesi sabaha hazırlanan Kutludüğün Somunu odun ateşi yakılarak pişirilir. Fırından çıktığı gibi sıcacık halde tüketebileceğiniz gibi soğuk olarak da saklanır ve uzun zaman tüketilmesi mümkündür.

9- Öküz Helvası
Kolay ve hızlıca yapılan bir tatlıdan bahsedeceğiz size. Kendisi öküz helvası. İsmi biraz tuhaf gelebilir. Ancak bu ismin eskilere dayanan bir hikayesi var. TV, telefon gibi teknolojik aletlerin olmadığı yıllarda eş dost birleşince yapılan bu helvanın ortasında bir yağ havuzu oluşturuluyor. Eritilmiş tereyağı ile doldurulan bu havuza helva lokmaları batırılıp öyle yeniliyor. Kurallara göre bu havuz kesinlikle bozulmamalı. Bozan kişi “öküz” olarak nitelendirirken aynı zamanda ceza olarak bir sonraki buluşmada helvayı kendisi yapıyor.
Bu hikayeden sonra un, pekmez ve tereyağı ile basitçe yapılan bu tatlıyı deneyip aranızdaki ceza alacak kişiyi seçebilirsiniz. Öküz Helvasının oyun dolu hikayesini sevdiniz mi?

10- Köyter
“Ankara’da Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar yemekten ve öküz helvası hikayesinden sonra sıra geldi diğer tatlımıza. Köyter, Ankara mutfağına ait bir lezzet.
Pekmez, nişasta ve su karıştırılır. Muhallebi kıvamında pişirilir. İnce kenarlı tepsiye nişasta serpilir. Üzerine hazırlanan muhallebi dökülür. Kuruyunca dilimler halinde kesilir. Servis yapılır.
Türkiye’nin Her Yerinden Ankara Otobüs Bileti İçin
ankara ne yenir neyi meşhur yöresel yemekler
Last modified: 21 Haziran 2021