Yazar:
İrem Öz
 Paylaşılan Tarih:
18 Şubat 2025

Bursa’nın Sessiz Cenneti: Gölyazı

#Yurt İçi


Gölyazı, Bursa’nın doğal ve tarihi zenginlikleri arasında, Ulubat Gölü kıyısında yer alan sakin bir yerleşimdir. Bu küçük yerleşim, doğal güzellikleriyle adeta büyüleyici bir tablo gibi. Tarihi sokaklarıyla ise adım attığınız anda sizi geçmişe yolculuğa çıkarıyor.

Gölyazı Nerededir ?

Bursa’nın Nilüfer İlçesi’nde yer alan Gölyazı köyü, Bursa-İzmir karayolunun 35. kilometresinden güneye sapıldığında 7 km içeride bulunmaktadır. Bu köy, Ulubat Gölü kenarında yer almaktadır.

Gölyazı’ya Nasıl Gidilir ?

Araç ile: Bursa’dan İzmir istikametine giderken Ulubat Gölünü gördükten 5 km. kadar sonra Gölyazı tabelası görülmektedir. Bu tabelayı gördükten sonra sola dönerek 5 km. gidildiğinde Gölyazı köyü’nün girişine ulaşılmaktadır. İzmir tarafından Bursa istikametine gidenlerin ise gölü gördükten 20 – 30km. sonra tabelaları takip ederek sağa girmeleri gerekmektedir.

Otobüs ile: Bursa’nın ulaşım firması olan Burulaş’ın sitesinden 5-G hattının seferlerine bakabilirsiniz. Bursa merkezde bulunan Küçük Sanayii istasyonundan 5-G hattı ile 1 saatlik bir yolculuk yaparak Gölyazı merkeze kadar ulaşabilirsiniz.

Gölyazı’nın Tarihi

Gölyazı, Apollonia Ad Rhyndacum adlı antik Yunan kentinin üzerine kurulmuş bir yerleşimdir. Bu kentin nekropol kalıntıları karaya yakın kısımdaki Zambak Tepe adlı tepenin üzerindedir. Antik kentin sivil yerleşimi ise kışın ada haline gelen tepenin üzerindedir. Üzerine modern Gölyazı kurulmuştur. Herhangi bir kalıntı olmasa da, antik dönemde de adanın bir köprü ile karaya bağlandığı düşünülmektedir. Ayrıca yerleşimin kuzeybatısında kıyıdan 1 km. kadar açıktaki Kız Adası üzerinde antik kentin koruyucu Tanrısı kabul edilen Apollon’a adanmış bir tapınağın kalıntıları vardır.

Apollania ad Rhyndacum, Bizans döneminde önce Bitinya Piskoposluğu’na bağlı kalmış, daha sonra Nicomedia ve kısa bir süre de Kios piskoposluklarına bağlanmıştır. Bu dönemde kentte dini yapılar inşa edilmiştir.

Osmanlılar kentin önlerine ilk kez 1302 yılında Bafeus (Koyunhisar) Savaşı’ndan sonra, bu kaleye sığınan Kite Tekfuru’nu kovalamaları sonucu gelmişlerdir. Ancak bu kuşatma sırasında kaçak tekfurun teslim edilmesi dolayısıyla anlaşmaya vararak geri çekilmişlerdi. Kent, daha sonra ilk Osmanlı denizcilerinden Kara Ali tarafından fethedilmiştir. Osmanlı yönetiminde Hristiyan ve Müslüman Osmanlı yurttaşlarının bir arada yaşadığı ancak Hristiyan nüfusun ağırlıkta olduğu bir kent olarak varlığını sürdürmüştür. Beldenin Müslüman halkı Manavlardan oluşmaktaydı. Halk, balıkçılık, ipek böcekçiliği ve ticaret ile uğraşmaktaydı. Kereste, mısır, buğday gibi ürünler göldeki yelkenlilerle Susurluk Çayı’na oradan Marmara Denizi’ne ulaştırılmaktaydı. Gölyazı, ana yoldan içeride olması sayesinde I. Dünya Savaşı sırasında yakılıp yıkılmadı.

Cumhuriyet döneminde Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonucu Yunanistan’a göç eden Rum halk, Kesriye Gölü’ne doğru uzanan küçük bir çıkıntının üzerinde bulunan Kesriye kasabasına yerleştirilmiştir. Rum ailelerin boşalan evlerine Selânik’ten göç eden aileler yerleştirilmiştir. Apolyont adı, Cumhuriyet sonrası Gölyazı olarak değiştirilmiştir.

Gölyazı’da Gezilecek Yerler

Aslında gezilecek yer, köyün kendisidir. Köyün doğal manzarası haricinde eski Rum evlerini gezebilirsiniz. Ayrıca köy içerisindeki tarihi yerlere göz atabilirsiniz. Daha içerilere girdikçe iç ve dış kale surlarını görebilirsiniz.

Ağlayan Çınar

Gölyazı Köyü ‘nün sembolü Ağlayan Çınar’dır. Yüzyıllar içinde gittikçe yan yatan ağacın gövdesinin bir bölümünden zamanla doğal kaynak suyunun yüzeye çıktığı bir oluk oluşması, o oluktan akan suyun da ağacın altında minik bir havuz oluşturması bu ağaca ağlayan çınar denmesine neden olmuştur.

Apollon Tapınağı

Roma dönemine ait Apollon Tapınağı, Kız Adasında bulunmaktadır. Adaya ulaşım sadece tekne ile yapılmaktadır.

Aziz Panteleimon Kilisesi

Gölyazı Aziz Panteleimon Kilisesi, Anadolu Rum Ortodoks kiliselerinin önemli ve özgün örneklerinden biridir. 1908-1918 yılları arasında inşa edilen kilise, Apolyont’taki beş kilisenin arasında en yenisiydi. Aziz Panteleimon Kilisesi, 1900 yılında ortaya çıkan yıkıcı yangının ardından Apolyont köprüsünün kuzeyinde kurulan “Yeni Mahalle”nin kilisesi olarak inşa edilmiştir. Türk-Yunan Savaşı ve Mübadele döneminde terk edilen Azizi Panteleimon kilisesi, çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Ancak zamanın ve yangınların etkisiyle günümüze ciddi hasarlarla ancak ulaşabilmiştir. Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından restorasyonu gerçekleştirilen kilise, yenilenme çalışmalarının ardından kültürevi olarak işlev kazanmış ve 2014 yılında hizmete açılmıştır.

Gölyazı’nda Yapılacak Aktiviteler

Gölyazı, ziyaretçilere sakin bir atmosfer sunan ve çeşitli aktivitelerle dolu bir köydür. İşte Gölyazı’da yapabileceğiniz bazı aktiviteler:

Göl Manzarası İle Piknik

Ulubat Gölü’nün eşsiz manzarası eşliğinde, köyün yeşil alanlarında piknik yapabilirsiniz. Doğanın tadını çıkarırken huzurlu bir ortamda dinlenme fırsatı bulabilirsiniz.

Doğa Yürüyüşleri

Gölyazı çevresinde bulunan doğa yollarında yürüyüş yapabilirsiniz. Köyün tarihi sokaklarında gezinirken doğanın ve tarihin birleştiği atmosferin tadını çıkarabilirsiniz.

Tekne Turu

Ulubat Gölü’nde düzenlenen tekne turlarına katılabilirsiniz. Gölün muhteşem manzarasını su üzerinden seyredebilirsiniz. Gölyazı’nın etkileyici doğal güzelliklerini görmek için bu tur harika bir seçenektir.

Bisiklet Sürme

Köyün etrafında bulunan bisiklet yollarında keyifli bir sürüş yapabilirsiniz. Temiz hava ve doğal güzellikler eşliğinde bisiklet sürmek, Gölyazı’nın huzur dolu atmosferini deneyimlemenin harika bir yoludur.

Fotoğraf Çekimi

Gölyazı’nın tarihi sokakları, doğal manzaraları ve eşsiz mimarisi, fotoğrafçılar için muhteşem bir çekim ortamı sunar. Fotoğraf makinenizi alın ve bu güzel köyde eşsiz kareler yakalayın.

www.biletara.com

Last modified: 14 Mart 2024