Leodikeia Antik Kenti Hakkında Her Şey

Günümüz Türkiye’sinin batısında, mistik atmosferiyle çağları aşan bir şehir yatmakta: Leodikeia. Antik çağlarda bu şehir, Frigya ve Lidya gibi büyük uygarlıkların etkisi altında kalmış, Roma İmparatorluğu döneminde ise en parlak dönemine ulaşmıştır. İşte, Leodikeia Antik Kenti hakkında merak ettikleriniz:
Leodikeia Antik Kenti Nerededir ?
Laodikeia, Denizli İli’nin, 6 km kuzeyinde Eskihisar, Goncalı, Bozburun Mahalleleri (eski köyler) sınırları içerisinde yer almaktadır. Antik coğrafyada Frigya, Lidya, Karya bölgelerinin ortak sınırlarını oluşturan Lykos (Çürüksu) Vadisinin ortasında yer almaktaydı.
Leodikeia Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir ?

Antik kente ulaşım oldukça kolaydır. Özel aracınızla gelecekseniz Denizli-Pamukkale yolu üzerinde Korucuk Mahallesi’nden batı yönüne ayrılan yolu yaklaşık 500 metre takip ettikten sonra antik kente ulaşabilirsiniz. Eğer toplu taşıma ile gelecekseniz Denizli Otogar’dan Pamukkale’ye giden minibüsler veya Korucuk minibüsleri ile buraya gelebilirsiniz. Ayrıca, Denizli merkezden Valilik önünden 7/1 hatlı belediye otobüsünü kullanarak da ören yerine ulaşabilirsiniz.
Leodikeia Antik Kenti Giriş Ücreti
Antik kente giriş ücreti 2024 yılı için 60 TL’dir. Ayrıca, antik kenti Müze Kart ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
Leodikeia Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Antik kent, haftanın her günü açıktır. Açılış saati 08.00, Kapanış saati ise 21.00’dır. Ayrıca, gişelerin kapanış saati 20.30’dur.
Leodikeia Antik Kenti’nin Tarihçesi

Kentin adı antik kaynaklarda daha çok “Lykos’un kıyısındaki Laodikeia” şeklinde geçmektedir. Diğer antik kaynaklara göre ise, kent MÖ 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuştur. Kente Antiokhos’un karısı Laodike’nin adı verilmiştir.
M.Ö. 130/129 yılında ise bölge tamamen Roma’ya (önce Cumhuriyet, sonra İmparatorluk) bağlanmıştır. Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden birine sahip olan kent, Erken Bizans Dönemi’nde metropollük seviyesinde dini bir merkez haline gelmiştir.
Kentteki büyük sanat eserlerinin MÖ 1. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Romalılar’da Laodikeia’ya özel bir önem vermişlerdir. Kıbyra (Gölhisar-Horzum) Conventus’unun merkezi yapmışlardır. İmparator Caracalla zamanında Laodikeia’da bir seri kaliteli sikke basılmıştır. Laodikeia halkının da katkılarıyla kentte çok sayıda anıtsal yapı yapılmıştır. Küçük Asia’nın 7 ünlü kilisesinden birinin bu kentte bulunması, Hristiyanlığın burada ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. MS 60 yılında meydana gelen çok büyük bir deprem kenti yerle bir etmiştir.
Strabon’un bildirdiğine göre Leodikya, kuzguni siyah yününün yumuşaklığı ile ünlü bir tür koyun yetiştiriyordu. Yazar bu hayvanların Leodikyalılara büyük gelir sağladığını da anlatmaktadır. Kent ayrıca tanınmış bir tekstil endüstrisi geliştirmiştir. “Laodicean” olarak adlandırılan bir tür kumaştan Diocletianus fermanında söz edilmektedir. Leodikya’da yapılan ve “Trimita” adıyla bilinen tünikler o denli ünlüydü ki, kent “Trimitaria” olarak anılıyordu. Leodikya’daki kazılar 1961-1963 yılları arasında Kanada Quebec Laval Üniversitesi’nin araştırmacıları tarafından, Jean des Gagniers yönetiminde yapılmış ve çok ilginç bir çeşme yapısı bütünüyle ortaya çıkarılmıştır.
Leodikeia Antik Kenti Yapıları

Laodikeia Antik Kenti birbirine paralel ve dik sokaklardan oluşan ızgara tipi Hippodamos planıyla inşa edilmiştir. Kentte Anadolu’nun en büyük stadyumları arasında yer alan bir stadyum, 2 tiyatro, 4 hamam kompleksi, 5 Agora, 5 Nympheum, 2 Ana Giriş Kapısı, Meclis Binası, tapınaklar, kiliseler ve anıtsal cadde yer almaktadır. Kentin dört tarafı ise nekropol (mezarlık) alanı ile çevrilidir.
Laodikeia’da kazılar hala devam etmektedir. İlerleyen zamanlarda gün yüzüne çıkarılan yeni yapılar da olabilir. Antik kent, yaklaşık 5 km2’lik bir alana yayılmış durumdadır. Şuan için burada ziyaret edebileceğiniz yapılar şöyledir:
- Suriye Caddesi
- Tapınak A
- Yeşillerin Jokey Kulübü
- Septimus Severus Çeşmesi
- Peristilli Ev
- Merkezi Agora ve Hamam
- Caracalla Çeşmesi
- Kutsal Agora
- Roma Tiyatrosu
- Helenistik Tiyatro
- Hac Kilisesi
Last modified: 16 Nisan 2024