Yazar:
İrem Öz
 Paylaşılan Tarih:
13 Mart 2024

Sofya Ekspresi Hakkında Her Şey

#Yurt Dışı

# Seyahat

Türkiye, trenle yurtdışına seyahat etmek için mükemmel bir başlangıç noktasıdır. Örneğin; İstanbul-Halkalı’dan Sofya‘ya uzanan tarihi demiryolu hattı sayesinde İstanbul’dan Bulgaristan’a keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Bu yolculuk boyunca unutulmaz manzaraları keşfederken benzersiz deneyimler yaşayacaksınız. İşte Sofya Ekspresi hakkında bilmeniz gereken her şey:

Sofya Ekspresi ile Hangi Şehirlere Gidilir?

Halkalı-Bulgaristan Treni ya da diğer adıyla Sofya Ekspresi, Bulgaristan’a giderken farklı duraklarda duraklama yapmaktadır. Bu tren sırasıyla Çerkezköy, Alpullu, Edirne, Kapıkule, Svilengrad, Dimitrovgrad, Plovdiv, Pazarcık ve Sofya duraklarına uğramaktadır. Bu durakların herhangi birinde inmeniz mümkün. Direkt olarak Sofya’ya gitmeden, durakların birinde inerek farklı bir bölgeyi de keşfedebilirsiniz.

Sofya Ekspresi ile Seyahat İçin Vize Almak Gerekir Mi?

Bulgaristan bir Schengen Ülkesi olduğu için ülkeye giriş yaparken vizenizin olması gerekmektedir. Bulgaristan’a vize almak için standart prosedürleri uygulayarak vize başvurusu yapmalısınız. Vizeniz onaylandıktan sonra tren biletinizi alarak seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Sofya Ekpresi Bilet Ücretleri Ne Kadar?

Trenler, en ekonomik ulaşım aracı olarak bilinmektedir. Bu ekspresin tek taraflı gidiş ücreti:

-4 kişilik kuşetli vagonda kişi başı 31,12 Avro
-2 kişilik yataklı vagonda kişi başı 36,12 Avro
-1 kişilik yataklı vagonda ise tek kişi 66,68 Avro olarak belirlenmiştir.

Uçak fiyatları ile karşılaştırıldığında Sofya Ekspresi gerçekten çok uygun fiyatlar ile seyahat imkanı tanımaktadır.

Sofya Ekspresi’ne Nasıl Bilet Alınır ?

Bu ekspres biletlerinin online ortamda satışı yoktur. Bilet satın almak için TCDD’nin uluslararası gişelerine gitmeniz gerekmektedir. Bu gişeler, İstanbul’da Halkalı, Sirkeci ve Söğütlü Çeşme istasyonları ile Ankara, Eskişehir, Kayseri, İzmir, Denizli, Sivas, Elazığ, Malatya, Muş, Tatvan, Van, Adana, Konya, Mersin, Gaziantep, Afyon, Pullu, Çerkezköy, Edirne, Kapıkule garlarında bulunmaktadır. Biletinizi tek yön alabileceğiniz gibi, gidiş dönüş şeklinde de temin edebilirsiniz.

Sofya Ekspresi Sefer Saatleri

Seferlerde aksamalar olabilmektedir. Lütfen resmi tren tarifesini kontrol edin.

Sofya Ekspresi’ne Nereden Binilir?

Sofya Ekspresi’ne binmek için Halkalı Tren İstasyonu’na gitmeniz gerekmektedir. Bunun için, Sirkeci Garı’nın yan tarafından Halkalı’ya TCDD’nin düzenlediği servislere binebilirsiniz. İstanbul trafiğine kalsanız bile servis aracı gelmeden Sofya Treni kalkmıyor.

Halkalı Tren İstasyonu, Taksim, Beşiktaş gibi Avrupa kıtasında bulunan merkezlere ve Bayrampaşa Otobüs Terminaline 20 – 25 kilometre kadar mesafede bulunmaktadır. İstasyonun yakınından BN1 (Eminönü) ve BN3 (Marmaray-Yenikapı) otobüsleri geçmektedir.

Ayrıca Marmaray’ın uzatılması sayesinde Gebze’den tek ulaşım aracı ile Halkalı İstasyonu’na rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Marmaray ile Sofya Ekspresi’nin kalkış yerleri aynıdır.

Sofya Ekspresi’nde Yolculuk Nasıl

Temizlik

TCDD temizlik konusuna çok dikkat etmektedir. Özellikle uzun süren yolculuklarda yataklı vagonlarda nevresimler ve yastık yüzleri sürekli değiştirilmekte ve daima temiz tutulmaya çalışılmaktadır. Bunun için Sofya Ekspresi’ndeki nevresimler ve yastık yüzleri kişiye özel olarak kullandırılmakta. Hijyen noktasında herhangi bir sorun yaşamazsınız. Ayrıca, vagonlarda çöplerinizi atabileceğiniz çöp kovası bulunmaktadır.

Güvenlik

Tren yolculuğu esnasında güvenlik açısından da sorun yaşayacağınız bir durum yok. Ancak güvenlik meselesi, yolculuk esnasında yanınızda bulunan kişiler ve sizin dikkatli olmanız ile ilgili olan bir konu. Bulgaristan sınırlarında özellikle hırsızlık olaylarının yaşandığı bilinmektedir. Bunun için yanınızda bulunan özel eşyalarınıza ve çantanıza sahip çıkmanız önemli. Vagonlardaki kabinleri, içerisinde iken kilitleyebilme imkanına sahipsiniz. Böylece bir sorun yaşamazsanız ancak dışarıya çıktığınız zaman dışarıdan kitleme imkanı olmadığı için önemli eşyalarınızı yanınıza almanız sizin yararınıza olacaktır.

Yeme – İçme

Trende yemekli vagon bulunmamaktadır. Bu nedenle, 10 saatlik yolculuğu düşünürseniz yanınıza atıştırmalık bir şeyler almanız iyi olacaktır. Trenin mola verdiği istasyonlarda yemek yeme imkanınız bulunmaktadır. Ancak bu yerler kapanmış olabilir veya treni kaçırma ihtimaliniz olabilir. Ek olarak trende sigara içmek yasaktır. Ancak tren duraklama yaptığında sigara içmeniz mümkün.

Sınırda Pasaport Kontrolü ve Gümrük İşlemleri

Gümrük işlemleri biraz zaman alabilmektedir. Tren, Kapıkule Sınır Kapısı’nda duruyor. Pasaport kontrolü için, eşyalarınızı trende bırakarak gümrüğe gidiyorsunuz. Bu arada, Yurt dışı çıkış harç pulunu almanız gerekiyor. Oradan satın alabilirsiniz ancak kuyruklar oluşabiliyor. Önceden harç pulunuzu almanız yararınıza olur. Pasaport işlemlerinin ardından trene dönüyorsunuz. Burada gümrük polislerinin eşyalarınızı araması sonrası yolculuk devam ediyor.

www.biletara.com

Last modified: 13 Mart 2024