Afyon Yemekleri >> Afyon’da Ne Yenir? Afyon’ un Nesi Meşhur?
Afyon’a seyahat planınız mı var? Peki Afyon’a gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Afyon yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Afyon her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.
Afyon’da Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Afyon Yemekleri !
Haydi Başlayalım !
Afyon Otobüs Bileti İçin Tıklayın
1. Afyon Kaymağı
Tatlıların vazgeçilmez tamamlayıcısı olan kaymağın en hası ve dünyaca ünlüsü Afyon kaymağı manda sütü ve inek sütünden yapılır. 250 gr Afyon kaymağının yapılabilmesi için minimum süre iki gündür. Böylesine kıymetli ve kaliteli olmasının sebebi özel şekilde manda ve inek sütü ile oluşturulmasıdır.
Afyon’da güzel bir tatlı yerken tüketebileceğini kaymağı aynı zamanda şehirden ayrılırken de yanınızda bir kaç paket götürebilirsiniz. Manda sütünden yapıldığı için daha dayanıklı olan ürün Afyon’da hemen hemen her dükkanda yada yerel pazarlarda yöre halkından satın alınabilir.
2- Afyon Sucuğu
Eski zamanlardan bu yana Orta Asya’da çiğ etin saklanması konusunda çekilen zorluklar nedeniyle bulunan bu yöntem Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine de “misli et sucuğu bir tarafta yoktur” şeklinde konu olmuştur. O zamanlardan bu yana Afyon’da sucuğun üretildiğini görmüş oluyoruz.
Çiğ etin, karabiber, kırmızı biber, zencefil, yenibahar ve sarımsak gibi baharatlarla yoğrulup pişmesi sağlanarak hazırlanan efsane bir lezzettir Afyon Sucuğu. Hazırlanan karışım gerekli paketleme işlemi yapıldıktan sonra 2-3 gün güneşte kurutulur ve satışa hazır hale getirilir.
3–Afyon Lokumu
Hepimizin bildiği gibi lokum geleneksel bir Türk tatlısıdır ve tüm dünyaya Türklerden yayılmıştır. Meyve özleri, bademler, fındık, antep fıstığı, ceviz, krema gibi çeşitler eklenerek farklı türlerde lokum yapılıyor. Afyon, bu geleneksel lezzetin yaygın olarak üretildiği illerimizden biridir.
Üretim yerini ziyarete gitmişken de ailemize, eşimize, dostumuza, arkadaşımıza birer kutu lokum götürmeden olmaz. Eğer unutursanız size sitemleri büyük olacaktır. Biz uyarmış olalım.
4- Zürbiye
Afyon’un meşhur yemeklerinden olan Zürbiye’yi, kavrulmuş soğan ve salça ile pişirilen, sade veya sebzeli et yemeği şeklinde tarif edebiliriz.
Afyon’a gidiyorsanız muhakkak denemeniz gereken yöresel lezzetlerdendir. Eğer daha önce soğan yemeği yemediyseniz sizin için iyi bir başlangıç deneyimi olacaktır.
5- Şebit
Genellikle Kayseri Yağlaması (Şebit) olarak bilinse de, Anadolu’nun bir çok yerinde Şebit’le karşılaşıyoruz. Ancak bu lezzetin asıl memleketi Afyon’dur.
İncecik açılır, mümkünse sacın üzerinde pişirilir. Arasına ister peynir, ister tereyağı, isterseniz çikolata sürüp tüketebilirsiniz. Yumuşacık, genellikle kahvaltılarda sıklıkla karşılaştığımız bir lezzettir.
6- Paçık
Zengin mutfağıyla ünlü Afyon’a geldiğinizde Paçık çorbayı mutlaka tatmalısınız. Afyon’da Paçık çorbası en sevilen çorbalardan biridir. Adından da anlaşılacağı gibi paça etinden yapılır. Çorbanın daha da lezzetlendirmek için sarımsak, yoğurt, tereyağı ve tuz ekleyebilirsiniz.
Eğer Afyon’daysanız muhakkak denemeniz gereken yöresel lezzetlerdendir.
7-Afyon Bükmesi
Bu hamur işi bildiğiniz börekler gibi değil. Kat kat açılan çıtır çıtır Afyon bükmesi farklı çeşitlerde de yapılabiliyor. Mercimekli, haşhaşlı yada sade şeklinde seçenekleri mevcut. Ama bizden söylemesi eğer bükme yiyecekseniz o bükme mercimekli olsun. Mercimekle hamur işini bağdaştıramıyor olabilirsiniz ama inanın yiyince lezzetine çok şaşıracaksınız.
8- Çullama
Bu yemeğin en iyi yanı doyurucu olmasıdır. Mideyi ve gözleri cezbeden meşhur yemeklerden olan çullamayı muhakkak denemeniz gerek.
Çullama köfte; kıyma, soğan, baharat, yumurta, maydanoz gibi malzemeleri içeren bir yemektir. Yazın ve kışın istediğiniz zaman yiyebilirsiniz. Size yaşattığı lezzet şölenine şaşıracaksınız.
9- İlibada Sarması
Haydi dürüst olalım, ülkece aramızda sarmayı sevmeyen yoktur. İlibada sarmasına da bayılacaksınız. Yörede yetişen labada bitkisinin yapraklarından yapılan bu yemek zeytinyağlı ve oldukça sağlıklı bir yiyecektir.
Afyon’da yenilecekler listesinde üst sıralardadır. İlibada sarması yemeden Afyon’dan dönmeyin.
10- Ağzı Açık
Ağzı açık Anadolu’nun pek çok farklı yörelerinde yapılır.
Ağzı açık, hamurdan yapılan ve lezzetli bir şekilde sunulan açık yiyeceklerdir. Karabiber, pul biber ve nane gibi baharatlar yemeği ekstra lezzetlendirir. Bu yemeğin en güzel yanlarından biri, iç harcının yoğun olarak kullanılması ve lezzetinin içinde saklı olması.
Afyon haklının da severek tükettiği Ağzı Açık yemeğini sizde kesinlikle denemelisiniz.
Türkiye’nin Her Yerinden Afyon Otobüs Bileti İçin
afyon ne yenir neyi meşhur yöresel yemekler
Last modified: 21 Haziran 2021