Bitlis Yemekleri >> Bitlis’te Ne Yenir? Bitlis’in Neyi Meşhur?
Bitlis’e seyahat planınız mı var? Peki Bitlis’e gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Bitlis yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Bitlis her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

Bitlis’te Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Bitlis Meşhur Yemekleri !
Haydi Başlayalım !
Bitlis Otobüs Bileti İçin Tıklayın

1. Büryan Kebabı
Anadolu’nun bir çok yöresinde Büryan Kebabı ile karşılaşıyoruz. Ancak farklı olarak Bitlis’te yapılan Büryan Kebabı erkek keçi etinden yapılıyor.
Tandırda pişen et yine tandırda pişirilen ekmek üzerinde servis ediliyor. Tek porsiyonda hem karnızı doyuracak hem de güzel bir lezzet deneyimleyeceksiniz. Kesinlikle denemeniz gereken bir lezzet.

2- Bitlis Köftesi
Hemen hemen her ilimizin ya ilinin yada belirli bir ilçesinin adıyla meşhur bir köftesi vardır. (bknz:İnegöl Köfte) Bitlis’inde tabi ki kendine has bir köftesi var, Bitlis Köftesi !
Bilecik Köftesini genellikle içli köfteye benzetirler ancak bu köftede bulgur kıyma ve diğer tüm malzemeler beraber yoğrularak hazırlanır. Haşlanarak pişirilen köfte üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek servis ediliyor.

3– Avşor Çorbası
Uykuyu bölen çorba veya uykudan feragat ettiren çorba olarak yörede Avşor Çorbasından bahsedilir. Çünkü Avşor Çorbası gece 03:00 sularında hazırlanmaya başlanır ve sabahın ilk ışıklarında tüketime hazırdır. Bitlis yöresinde Avşor Çorbası ile kahvaltı etmek bir gelenektir.
Size yukarıda büryandan bahsetmiştik. Pişen büryanın et parçaları ayrıca bir yerde kaynatılıyor ve kemiklerinden ayrılıyor Avşor Çorbası yapabilmek için. Taze fasulye, toz biber ve tuz gibi malzemelerle pişirilen Avşor çorbasına son dokunuş özel bir sos ile yapılıyor. Bu özel sos büryan tandırda pişerken büryandan damlayan yağlardan oluşuyor. Tamamen organik ve katkısız olan bu çorba kesinlikle denenmeli.

4- Corti Aşı
Bitlis yöresel lezzetlerinden enterasan bir isme sahip olan yemeğinden, Corti aşından bahsedeceğiz size. Bu yemek koyu kıvamlı yapıldığı zaman ana yemek, sulu kıvamda yapılırsa çorba olarak tüketiliyor. Ancak lezzeti sizi çok şaşırtacak bir lezzet.
Kemikli et ve bulgur yemeğin ana malzemelerinden. Ama asıl lezzet veren kemikli eti ile yemeğin pişmesi. Ancak bu yemeği ana yemek mi yoksa çorba olarak mı tüketeceksiniz yemeği yapanın size bir sürprizi olacak.

5- Kefal
Bitlis yöre halkı yıllardı Van Gölü’nde yetişen inci kefalini avlayarak geçimlerini sağlamaktadır. Pişirme şekilleri de değişkenlik gösteren balığın her şekli birbirinden lezzetli.
Tandırda, mangalda veya tuzda 4-5 ay bekletilerek sonrasında tüketilen inci kefali yöre halkının severek tükettiği lezzetlerden. Özellikle tandırda pişen lezzeti kesinlikle denemenizi öneririz.

6- Ciğer Tapelemesi
Ciğer sevenler toplansın. Çünkü daha önce böyle bir ciğer yediğinizi düşünmüyoruz. Size değişik bir ciğer yemeğinden bahsedeceğiz; Ciğer Tapelemesi.
Özellikle koyun ciğeri kullanılarak yapılan yemeğin diğer malzemeleri kıyma, ince bulgur, su ve baharatlar. Tüm malzemeler incecik doğranıp harmanlanıyor. Bulgur ilave edilip yoğruluyor ve köfte şekli veriliyor. Son olarak tuzlu suda haşlanan ciğer köfteleri üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek servis ediliyor. Bitlis’te kesinlikle bu lezzeti denemelisiniz.

7- Glorik
Bitlis yöresel yemekler listesindeki bir diğer meşhur yemeklerinden birisi de, ilginç ismiyle de dikkat çeken Glorik yemeğidir. Bitlis’e özgü ve yörede en fazla tüketilen bu sulu yemeği kesinlikle denemelisiniz.
Kıyma ve köftelik bulgurdan yapılan küçük köfteler yemeği şeklinde size tarif edebiliriz. Ancak lezzetini tarif etmemiz mümkün değil gidip denemeniz gerekiyor.

8- Şemşerok
Bitlis’e özgü bir mantı türü olarak düşünebilirsiniz Şemşerok yemeğini. Eve biliyoruz yine adı enteresan olan yemeklerden.
Kuşbaşı et ve yöreye özgü baharatların elde açılan küçük hamur parçaları içerisine konulup kapatılması ile yapılıyor. Ancak pişirme türleri farklılık gösteriyor. Kızartılarak veya haşlanarak pişirilebiliyor. Biz haşlanarak pişirilen Şemşeroğu daha çok sevdik. Karar sizin.

9- Keledoş
Bitlis yöresel yemekler listemizde sırada Keledoş yemeği var. Aslında Keledoş yemeği Van yöresine ait bir yemek olduğu biliniyor. Ancak Van’dan daha çok Bitlis’te yapılıyor.
Kuşbaşı kuzu eti ve buğday beraber pişiriliyor. Özdeşleşen buğday ve etin üzerine yoğurt ve bol tereyağlı salçalı sos dökülüyor. böylelikle efsane bir lezzet hazırlanmış oluyor. Denenmesi şiddetle tavsiye edilir.

10- Teter
“Bitlis’te Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra sıra geldi tatlımıza. Eskiden beri yapılan ve severek tüketilen Teter den bahsedelim size.
Basit ama lezzetli bu tatlı yörede severek tüketiliyor. Bayat eklemler derince bir tepsiye diziliyor. Pekmez, su ve tereyağı ile hazırlanan özel sos ile bayt ekmekler şerbetleniyor. Son olarak üzerine ceviz ve dondurma konularak servis ediliyor. Bitlis‘ten başka bir yerde bulamayacağınız bu lezzeti denemelisiniz.
Türkiye’nin Her Yerinden Bitlis Otobüs Bileti İçin
bitlis ne yenir neyi meşhur yöresel yemekler
Last modified: 21 Haziran 2021