Yazar 12:48 Yöresel Lezzetler

Eskişehir’de Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Eskişehir Yemekleri Listeledik

eskisehir-ciborek

Eskişehir Yemekleri >> Eskişehir’de Ne Yenir? Eskişehir’in Neyi Meşhur?

Eskişehir’e seyahat planınız mı var? Peki Eskişehir’e gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Eskişehir yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Eskişehir her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

eskisehir-ciborek

Eskişehir’de Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Eskişehir Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !

Eskişehir Otobüs Bileti İçin Tıklayın


eskisehir-balaban-koftesi

1. Balaban Köfte

Hemen hemen her ilimizin ya ilinin yada belirli bir ilçesinin adıyla meşhur bir köftesi vardır. (bknz:İnegöl Köfte)Eskişehir’ inde tabi ki kendine has bir köftesi var, Balaban Köftesi ! Balaban Köftesi, Kırım tatarları tarafından Eskişehir mutfağına kazanmıştır.

Bursa‘da severek tüketilen pideli köfteyle oldukça benzerlik gösteriyor. Ancak biraz daha farklı bir lezzete sahiptir. Bursa’dan farklı olarak pideler burada salçalı özel sosla değil kemik suyu ile ıslatılıyor. Eskişehir’e gittiğinizde bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz.


eskisehir-ci-borek

2- Çi Börek

Eskişehir denilince Çi Börek, Çi Börek denilince Eskişehir aklımıza geliyor. Çünkü Çi Börek şehir ile özdeşleşmiş bir yöresel lezzettir. Ama sadece il sınırlarında kalmamış hemen hemen her ilimizde yapılan bir lezzet haline gelmiştir.

El açması hamurların arasına kıyma-soğan, patates veya peynirli harç konulduktan sonra yarım ay şeklinde hamurun ağzı kapatılıyor. Kızgın yağda pişiriliyor ve efsane bir lezzet ortaya çıkıyor. Söylememize gerek yok sanırım ama bu lezzeti yemeden Eskişehir’den ayrılırsanız üzülürsünüz.

,


eskisehir-goceli-tarhana-corbasi

3- Göceli Tarhana

Tarihimizde tarhana masallara, hikayelere, Keloğlan’ın Aykızı iyileştirdiği destanlara konu olmuş şifalı bir çorba olduğu anlatılır. Sofralarımızdan eksik olmayan tarhana Eskişehir yemekleri arasında da ünlenmiştir. Ancak burada tarhana karşımıza Göceli Tarhana olarak çıkıyor.

Göce, dövülmüş buğdaya verilen bir isimi. Çorbanın içerisinde sadece tarhana yok. Nohut ve yoğurt ile tatlandırılan çorba damağınızda eşsiz bir tat bırakacak. Eskişehir’in bu ünlü çorbasının tadına bakmayı unutmayın.


eskisehir-kavurmalı-borek

4- Kavurmalı Börek

Eskişehir yöresel yemekleri olarak karşımıza çıkan bir diğer lezzet ise Kavurmalı Börek. Çayın yanında veya bir kahvaltı sofrasında, ayaküstü atıştırmalık olarak severek tüketilen bir lezzet. Atıştırmalık olarak anlatıyoruz ama kendisi oldukça doyurucu bir yemek. Çünkü iç harcında pirinç ve kavurmaile hazırlanmış bir harcı var.

Yağda kızartılan kavurmalı börek adından da anlaşılacağı üzere kavurma ile yapılan bir lezzet. Ancak bazı bölgelerde kıymada tercih edilebiliyor. Tatarların Eskişehir Mutfağına kattığı efsane lezzeti kesinlikle denemelisiniz.


eskisehir-hashasli-gozleme

5- Haşhaşlı Gözleme

Eskişehir’de açlığınızı bastırabileceğiniz veya açlığımızı bastıraıp derken kendinizi durduramayıp tıka basa doyacağınız bir lezzetten bahsedeceğiz size, Haşhaşlı Gözleme ! Çünkü şehri ziyaret edenlerde henüz arasını bulamamışlar.

Çok ince açılan hamurların katlarının arasına sıvı yağ ve haşhaş ile hazırlanmış sos gezdiriyorlar. Sac üzerinde pişen bu efsane lezzetin tadı damak çatlatan cinsten.


eskişehir-otobus-bileti

eskisehir-mercimekli-manti

6- Mercimekli Mantı

Mantı dediğimiz zaman aklımıza ilk Kayseri gelir. Ancak Eskişehirliler bilir ki Mercimekli mantının tadı başka hiç bir şeyde yoktur.

Mercimekli mantı bildiğimiz klasik mantı gibi yapıyorlar. Ama bir kaç noktada klasik mantıdan çok farklılaşıyor. Şekli itibari ile fiyonk benzeri bir şeklide yapıyorlar. Kıyma harcı yerine ise mercimek kullanılarak yapılan mantıda, kıyma-mercimek veya peynir-mercimek şeklinde farklı türlerde de mantı çeşitleri yapılabiliyor. Mantının bu halini kesinlikle denemelisiniz.


eskisehir-kiygasa


7- Kıygaşa

Kıygaşa için bir gelenek yemeği dersek yanlış bir şey söylemiş olmayız. Çünkü genellikle arife veya kandil günlerinde yapılıp konu komşu kim varsa dağıtılan , dağıtılması gelenek haline gelmiş bir lezzet.

Görüntü ve tat itibari ile bişi veya pişiye oldukça benziyor. Ama farklı olarak hamurunun içerisine çörekotu konuluyor. Farklı bölgelerde içine kıyma konularak daha da lezzetlendiriliyor. Eskişehirli komşunuz varsa çok şanslısınız.


eskisehir-yufkalı-buryan

8- Yufkalı Büryan

Özellikle Siirt ve Bitlis yörelerinde sıklıkla yapılan Yufkalı Büryan, Eskişehir’e göç edenlerle yöreye özgü bir yemek haline gelmiştir. Ancak Eskişehirlilerinde küçük dokunuşlarla oldukça farklılaştırdığı bu lezzet sizi şaşırtacak.

Haşlanan kırmızı veya beyaz et ile yapılan ince bir yufkanın içerisine sarılan pilav harcı fırında kızarıncaya kadar pişiyor. Sıcacık tüketilmesini şiddetle önerdiğimiz bu lezzetin yanına tercihinize göre ayran veya şalgam açarak lezzeti katlayabilirsiniz.


eskisehir-boza

9-Boza

Eskişehir mutfağında bir çok güzel ve eşsiz yemeklere sahip. Hepsini bir kenara bıraktığımızda Eskişehir’de şehri keşfederken bir bardak bozanın size eşlik etmesine izin vermelisiniz. Çünkü eski usullere uygun olarak üretilen bozanın lezzetini kaçırmak istemezsiniz.

Soğuk günlerde sıcak olarak iç ısıtan, sıcak günlerde iç ferahlatan soğuk olarak tüketilen bir lezzet.


eskisehir-met-helvasi

10- Met Helvası

Eskişehir’de Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra sıra geldi tatlıya. Kapanışı Met Helvası ile yapmak istiyoruz.

Ana malzemeleri un, şeker, limon, yağ ve su olan met helvası şehrin en ünlü tatlılarından. İçerisine kakao yada kuruyemişler eklenerek lezzetlendirilen bu tatlı oldukça zorlu bir yapım sürecine sahip. Eskişehir‘de bu tatlıyı kesinlikle denemelisiniz ve eşe dosta hediye olarak şehirden ayrılırken kutu kutu yanınıza almayı unutmayın.


Türkiye’nin Her Yerinden Eskişehir Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Last modified: 21 Haziran 2021

Close