Gaziantep Yemekleri >> Gaziantep’te Ne Yenir? Gaziantep’in Neyi Meşhur?
Gaziantep’e seyahat planınız mı var? Peki Gaziantep’e gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Gaziantep yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Gaziantep her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.
Gaziantep’te Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Gaziantep Meşhur Yemekleri !
Haydi Başlayalım !
Gaziantep Otobüs Bileti İçin Tıklayın
1. Beyran
Her yörede olduğu gibi Gaziantep yöresel lezzetlerinin arasında da çorbalar yer alıyor. Bunlardan bir tanesi de Beyran Çorbası. Anadolu’nun birçok bölgesinde yapılan bir çorba. Ancak Gaziantep’in tescilli lezzetlerinin arasındadır.
Özellikle kış aylarında tüketilen Beyran Çorbası yörede sıklıkla ve severek tüketiliyor. Çorba diye bahsediyoruz ama bir ana yemek kadar besleyici ve doyurucu bir çorba. Et parçaları, et suyu, iç yağ, pirinç, sarımsak ve bol acı ile yapılan çorba soğul algınlığına şifa kaynağı olarakta nitelendiriliyor.
2- İçli Köfte
Gaziantep usulü İçli Köfte olarak bir lezzet var. Anadolu’nun bir çok yöresinde içli köfte yapılıyor ve sıklıkla tüketiliyor. Kimi zaman oruk, kimi zaman kibbe olarak adı değişse de hepsi özünde içli köfte.
Gaziantep usulü içli köfte diğer içli köftelerden farklı olarak ince çekilmiş kuzu kıymasından yapılıyor. Gaziantep’e gittiğinizde kesinlikle bu lezzeti tatmalısınız.
3- Simit Kebabı
Gaziantep yemeklerinden en sevilen Simit Kebabını kesinlikle ama kesinlikle denmelisiniz. Gaziantep’te kebabın her türlüsünü bulabilirsiniz. Ancak böyle bir kebap yemediğinizi düşünüyoruz. Antep fıstığının kebap gibi bir lezzete nasıl bu kadar yakıştığına sizde şaşıracaksınız.
İnce bulgur, zırh kıyması, baharatlar ve bol sarımsak ile hazırlanan et şişe geçirilir, fırında pişirilir. Lavaş ve fıstıklı yoğurt ile servis edilir. Kesinlikle denemeniz gereken bu lezzetin tadı damağınızda kalacak.
4- Şiveydiz
Gaziantep yöresel yemekleri olarak karşımıza çıkan bir diğer lezzet ise Şiveydiz. Şiveydiz, aslında bir çorba ama ana yemek kadar besleyici ve doyurucu bir çorba. Oldukça şifalı olan şiveydiz doğal antibiyotik olarak nitelendiriliyor.
Kuzu eti, pırasa, soğan, nohut, süzme yoğurt, yumurta ve çeşitli baharatlar ile yapılan bu çorbada yok yok. Lokantalarda veya çorbacılarda kolaylıkla bulabilirsiniz.
5- Yuvalama
Gaziantep yemeklerinden Yuvalama veya Nakışlı Aş olarak bilinen bu lezzet çorba şeklinde görünebilir ama kendisi bir ana yemek. Aynı zamanda Ramazan bayramlarında ve düğünlerde yapılan geleneksel bir yemek.
Pirinç ve kıyma ile yapılan minik köftelerin olduğu yemeği günlük yemek çıkaran lokantalarda veya restoranlarda bulabilirsiniz. Keyifle tüketeceğiniz bir yemek olduğunu söyleyebiliriz.
6- Soğan Kebabı
Gaziantep gerçekten de “kebaplar şehri”. Çünkü kebabın her türlü çeşidini bulabiliyorsunuz. İşte onlarda bir tanesi Soğan Kebabı! Doğal antibiyotik olarak bilinen bu yemek turistlerin ve yöre halkının severek tükettiği bir lezzet.
Kabuğu soyulmuş soğanlar ikiye bölünüyor. Arasına koyulan kıyma ile fırına pişmeye veriliyor. Kıymanın sadece kuzu eti, tuz ve baharatlarla hazırlanması lezzetine lezzet katıyor. Denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Soğan Kebabının tanıda bakmadan şehirden ayrılmayın.
7- Nohut Dürümü
Anadolu’nun bir çok şehrinde Nohutlu Dürüm ile karşılaşıyoruz. Ancak Nohutlu Dürüm Gaziantep’e tescili bir lezzet. Sokak lezzeti olarak tarif edebileceğimiz bu lezzet vegan yemek kültürüne yakın bir yemek.
Haşlanan nohutların çeşitli baharatlarla dürüm içerisine sarılarak tüketiliyor. Az önce vegan kültürü dedik ancak bazen nohutlar et suyunda haşlanıp içerisine küçük et parçaları koyulduktan sonra da tüketiliyor. Gaziantep sokaklarını gezerken kolaylıkla rastlayacağınız bu lezzeti denemeden şehirden ayrılmayın.
8- Ali Nazik
Osmanlı mutfağından miras bir yemek olan Ali Nazik Kebabı ile Anadolu’nun her yöresinde karşılaşmak mümkündür. Ancak Gaziantep yöresel yemeklerinin içerisinde yer almaktadır.
Közlenmiş patlıcan, yoğurt ve kıyma ile hazırlanan Ali Nazik Kebabının lezzetini anlatmaya kelimeler yetmez. Yumuşacık bir lezzet olan Ali Nazik, ana yemeklerinin yanında meze olarak tüketildiği gibi yanında bir pirinç pilavı ile ana yemek olarakta tüketilebiliyor.
9-Antep Katmeri
Lezzeti Gaziantep sınırlarını aşmış, ülkemizin her şehrinde karşılaşabileceğimiz Katmer, tüm menülerde yerini almıştır. Gaziantep’te kesinlikle ama kesinlikle yemeniz gereken Antep Katmer‘inin tadına doyamayacaksınız.
Katmer yufka, kaymak ve fıstıkla hazırlanıyor. Katmer yapan dükkanlar öğleden sonra genellikle kapanıyor. Bu yüzden eğer katmer yiyecekseniz mutlaka sabahtan yemelisiniz.
10- Baklava
“Gaziantep’te Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra size son maddelerde tatlılardan bahsettik. Kapanışı Baklava ile yapmak istiyoruz.
Gaziantep baklavasının nasıl yapıldığını anlatmayacağız size. Ama baklavanın her halinin en güzelini burada yiyebilirsiniz şeklinde garanti verebiliriz. Antep fıstıklı, cevizli, fıstıklı, fındıklı. Baklavanın tadına varacaksınız. Şehirden ayrılırken yanınıza almayı unutmayın. Tadı damağınızda kalacak.
Türkiye’nin Her Yerinden Gaziantep Otobüs Bileti İçin
gaziantep ne yenir neyi meşhur yöresel yemekler
Last modified: 21 Haziran 2021