Gümüşhane Yemekleri >> Gümüşhane’de Ne Yenir? Gümüşhane’nin Neyi Meşhur?
Gümüşhane’ye seyahat planınız mı var? Peki Gümüşhane’ye gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Gümüşhane yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Gümüşhane her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

Gümüşhane’de Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Gümüşhane Meşhur Yemekleri !
Haydi Başlayalım !
Gümüşhane Otobüs Bileti İçin Tıklayın

1. Gendirme Pilavı
Gendirme Pilavı, Gümüşhane en meşhur yemeklerinden bir tanesidir. Pilav içerisinde et bulunduğu için bu pilav genellikle sebze yemeklerinin yanında tamamlayıcı olarak yapılıyor. Ana yemek kadar da doyurucu olan bu lezzet tek başına da yöre halkı tarafından tüketiliyor.
Gümüşhane Gendirme Pilavı, özel günlerde sıklıkla yapılıyor. Pilav diye bahsediyoruz ancak ana yemek statüsünde bir lezzet bu. İçerisinde aşurelik buğday, kuru fasulye ve kuşbaşı et ve son olarak pirinç malzemeleri ile yapıyorlar. Bu kadar bol malzemeli lezzet tamamlayıcı bir yemek olmaktan oldukça uzaklaşıyor.

2- Fasulye Diblesi
Basit bir fasulyeli pilav diyebiliriz ama bu yemek basit bir pilav olmaktan çok uzak. Gümüşhane’de severek ve sıklıkla tüketiliyor Fasulye Diblesi. Ön yargılı yaklaşabilirsiniz ancak bir kaşıktan sonra devamı da gelecektir diye düşünüyoruz.
Ülkemizde yaz aylarında sıklıkla tüketilen fasulye yaz kız fasulye diblesi olarakta sofraları renklendiriyor. Fasulye, soğan, salça, pirinç ve birazda tereyağı ile hazırlanıyor Fasulye Diblesi. Günlük yemek çıkaran lokantalarda kolaylıkla bu lezzete ulaşabilirsiniz.

3- Ayvalı Et
Osmanlı mutfağında et ve meyve ile yapılan yemekler oldukça sıklıkla yapılır ve severek tüketilirmiş. Benze bir yemek Gümüşhane Mutfağında karşımıza çıkıyor. Ayvalı Et Yemeği.
Kuzu eti, kabuğu soyulmuş ayva ve biraz şeker ile tatlandırılan bu lezzet Gümüşhane’de severek tüketilen bir lezzet. Ancak ağır ağır lezzetlenerek pişen bir yemek. Çünkü ayvalar ve kuzu eti yumuşayıncaya kadar pişiriliyor. Gümüşhane’de bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz.

4- Fıt Fıt Haşılı
Gümüşhane yöresel yemekleri olarak karşımıza çıkan bir diğer lezzet ise Fıt Fıt Haşılı. Anadolu’nun bir çok yerinde Haşıl yemeği karşımıza çıkıyor ancak Gümüşhane’de bu lezzet bizi Fıt Fıt Haşılı olarak karşılıyor.
Buğdaylar dövülerek hamur haline getiriyorlar, ortası çukur yapılıyor ve tereyağı içerisine dökülüyor. Sarımsaklı yoğurt ile servis ediyorlar. Ancak Haşıl, tek bir kaptan yeniyor. Çünkü ortasına açılan yağ havuzu nedeni ile ayrı tabaklara bölünmüyor.

5- Evelik Dolması
Bildiğiniz bütün dolmaları unutun. Çünkü hiç yemediğiniz bir dolmayı size anlatmaya geldik, Evelik Dolması. Gümüşhane Bölesinde yetişen evelik otu ile yapılan bu dolmanın Gümüşhane mutfağında oldukça önemli bir yeri var.
Bildiğimiz dolmalar gibi yapılıyor ancak bir kaç noktada farklılık gösteriyor. Yöre halkı bu lezzet bulgur yada pirinçle yapılıyor. İsteğe göre etli veya etsizde pişirilebiliyor. ancak asıl farklılık iç harcını hazırlarken iç harcının pişmiş ve hamur kıvamında olmasından kaynaklanıyor. Tencereye dizilen kemikli etler ve biraz et suyu ile pişen lezzeti kesinlikle denemelisiniz.

6- Lemis
Hamur işi severler toplansın. Gümüşhane mutfağına ait yöresel bir lezzet ile tanıştıracağız sizi Lemis ! Gözlemeye benzetilen bir yapısı var ancak gözlemeyi kıskandıracak bir lezzete sahip.
Elde açılan hamurlar küçük parçalara bölünüyor ve oklava ile açılıyor. Arasına un, tuz, su, ıspanak, maydanoz ve lor peyniri gibi lezzetler eklenip tavada pişiriliyor. Ama asıl sır piştikten sonra üzerine gezdirilen eritilmiş tereyağında saklı. Doyurucu yemek değil, ayaküstü atıştırmalık olarak sıklıkla ve severek yörede tüketiliyor. Şehri gezerken size eşlik edebilecek bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz.

7- Siron
Karadeniz yöresinde Silor ismi ile sıklıkla karşımıza çıkıyor bu lezzet. Ancak Gümüşhane mutfağında bizi Siron olarak karşılıyor.
Rulo haline getirilmiş yufka 3’er cm lik boyutlarda kesilip tepsiye diziliyor ve fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyorlar. Pişen yufkaların üzerine yoğurt ve eritilmiş tereyağlı salçalı sos hazırlanıp döküyorlar. Ve Siron servise hazır.

8- Pancar Kavurması
Karadeniz yemeklerinde Pancar gerçekten de vazgeçilmez bir lezzet. Gümüşhane’de pancarın kavrulmuş halinde bir lezzetle karşılaşıyoruz. Ama hemen burun kıvırmayın hem görüntüsü hem de lezzetiyle sizi şaşırtacak bir lezzet Pancar Kavurması.
Ana yemeklerin yanında salata veya meze olarak tüketiliyor pancar kavurması. Önce sirkeli ve sarımsaklı suda haşlanan pancar yağda kavruluyor. İsterseniz sarımsaklı yoğurt ile isterseniz sade şekilde tüketebiliyorsunuz.

9- Herle Tatlısı
Sıra geldi Gümüşhane meşhur tatlılarından olan Herle Tatlısına. Un, irmik, sür ve bal ile hazırlanan bu hafif ve şahane tatlıyı kesinlikle denemelisiniz. Ama asıl lezzet üzerine eklenen kaymak, badem, fıstık veya çeşitli meyveler ile ikiye katlanıyor.

10- Köme ve Pestil
“Gümüşhane’de Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra size son maddelerde tatlılardan bahsettik. Kapanışı Köme ve Pestil ile yapmak istiyoruz.
Ham maddesi dut meyvesidir ancak bu lezzet sadece dutun lezzetinden oldukça ötedir. Gümüşhane ile özdeşleşen Köme ve pestili şehirde denemeden ayrılırsanız üzülürsünüz. Özellikle yanınıza kutu kutu eşe dosta hediye olarakta götürebilirsiniz.
Türkiye’nin Her Yerinden Gümüşhane Otobüs Bileti İçin
gümüşhane ne yenir neyi meşhur yöresel yemekler
Last modified: 21 Haziran 2021