Kastamonu Yemekleri >> Kastamonu’da Ne Yenir? Kastamonu’nun Neyi Meşhur?
Kastamonu’ya seyahat planınız mı var? Peki Kastamonu’ya gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Kastamonu yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Kastamonu her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.
Kastamonu’da Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Kastamonu Meşhur Yemekleri !
Haydi Başlayalım !
1. Banduma
Kastamonu yöresel lezzetlerinden en çok sevileni ve en sıklıkla tüketileni Banduma ! İsmi biraz farklı ancak tadı şahane. Hamur işi sevenlerin bu lezzeti kesinlikle Kastamonu’da denemesi gerek. Et ve hamurdan oluşan bu basit yemek aslında tat olarak oldukça farklı çünkü Banduma hindi eti ile yapılan bir lezzet. Hindi etini sevmeyenler için tavuk etiyle de yapılabiliyor.
2- Mıklama
Karadeniz bölgesinde yapılan mıhlama ile karıştırılan bir lezzet. ancak ikisi birbirinden oldukça farklılar. Tek ortak noktaları iki lezzette kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi.
Mıklama, yörede yetişen çeşitli otların kavrulması ve üzerine yumurta kırılması ile yapılıyor. Son aşamada kırmızı tüz biber ve karabiber ile lezzetlen mıklamayı kahvaltı mekanlarında kolaylıkla deneyebilirsiniz.
3- Paça
Kastamonu meşhur yemeklerinden biri olan paça aslında bir yemek. Kelle paça çorbasından aklınızda bir çorba çeşidi canlanabilir ama bu yemek çorba olmaktan biraz uzak. Bahsettiğimiz paça patates ile yapılıyor ancak yörede bu yemeği kıyma, kelle, pirinç gibi malzemelerle yapanda var.
Patatesler haşlanıp püre haline getiriliyor. Yumurta, nişasta, yoğurt ve sarımsağı karıştırıp patates püresi ile birleştiriyorlar. Bu karışımı ocakta pişirdikten sonra üzerine tereyağı gezdirip servis ediyorlar. Yine kahvaltı sofralarında kolaylıkla ulaşabileceğiniz bu lezzeti Kastamonu’da denemenizi tavsiye ederiz.
4- Simit Tiridi
Kastamonu’da Simit “Kel Simit” olarak satılıyor. Çünkü Kastamonu simidin de susam yok. Susamsız yapılan bu farklı lezzetin başka bir boyut kazandığı Simit Tiridinden bahsedeceğiz size.
Kel simidin kesip tepsiye dizildikten sonra et suyuyla ıslanması ve ardından sarımsak yoğurdun üzerine dökülmesi ile yapılıyor. Ancak son dokunuş yine eritilmiş tereyağında. Bazı bölgelerde yoğurdun üzerine kıymada eklenip servis ediliyor. Kastamonu’da denemeniz gereken bu lezzeti çok seveceksiniz.
5- İncir Dolması
Kastamonu yöresel tatlılarından İncir Dolması önemli günlerde veya özel misafirlere sıklıkla yapılan bir tatlıdır.
Hem yoğun yoğun bir tat hem de hafif bir tat yaratan bir lezzet. Çünkü haşlanan kuru incirlerin içi ceviz – kaymak veya dondurma – ceviz iç harçları ile dolduruluyor. Ardından şerbetle tatlandırılıp hazır hale geliyor. Kastamonu’dan ayrılmadan kesinlikle tadına bakmalısınız.
6- Etli Ekmek
Etli ekmek denilince genellikle akla ilk gelen yer Konya’dır. Ancak Kastamonu yöresel lezzetlerinin içine de dahil olmayı başaran Etli Ekmeği bu yöreye özgü kılan farklılıkları var. Kastamonu’daki etli ekmek sacta pişiyor ve tadına doyum olmuyor.
İncecik açılan hamurun üzerine kıyma ile yapılan harcın yayılması ve ardından sacta pişirilmesi ile bu enfes lezzet sofralarımıza geliyor. Yanında bir bardak ayran ile lezzeti ikiye katlanıyor. Lokantalarda ve pidecilerde kolaylıkla bulabileceğiniz bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz.
7- Püryan Kuyu Kebabı
Püryan veya Kuyu Kebabı Anadolu’nun hemen hemen her yöresinde karşılaştığımız bir lezzet. Ancak Kastamonu yöresel lezzetlerinin arasında yer almayı başarmış bir lezzet.
1,5 metrelik derin bir kuyuda içine sebzelerinde yerleştirildiği hem etin hem de sebzelerin lezzetinin birbirine işlediği nefis bir yemek. Kuyunu ağzının çamurla kaplanıp hiç hava almaması sağlanıyor. Böylelikle yemeğin bütün lezzeti içinde hapsoluyor.
8- Üryani Eriği Hoşafı
Üryani eriği yalnızca Kastamonu’da yetişen bir meyvedir. Ağustos ayının sonunda toplanan erikler dış kabuğu soyularak yazı güneşinde kurutulur. Osmanlı mutfağından bu yana hoşaf kültürü ülkemizde de hala devam etmektedir.
Hafif ve kolay yapımı sayesinde sofralardan eksik olmayan Üryani Eriği Hoşafı yörede severek tüketiliyor. Kastamonu’dan başka bir yerde tadamayacağınız bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz.
9- Hasude Tatlısı
Anadolu’nun farklı yerlerinde Hasuda veya Haside ismi ile bilinen bu tatlı Kastamonu’da Hasuda olarak bizi karşılıyor.
Az ve basit malzemeli nefis lezzet. Nişasta, toz şeker, tereyağı ve su hazırlanan muhallebi ceviz içi ile buluşunca hafif bir lezzet oluşturuyor.
10- Cırık Tatlısı
“Kastamonu’da Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra kapanışta sizi Cırık Tatlısı ile uğurlamak istiyoruz.
Cırık tatlısı aslında hepimizin bildiği ve tanıdığı lokma tatlısı. Ancak Kastamonu‘daki ismi Cırık tatlısı. Hamurların yağda kızartılması ve şerbetin içerisinde tatlandırılıyor.
Türkiye’nin Her Yerinden Kastamonu Otobüs Bileti İçin
kastamonu ne yenir neyi meşhur yöresel yemekler
Last modified: 21 Haziran 2021