Yazar 16:00 Seyahat, Yurt İçi Gezi Rehberi

Atatürk Arboretumu Hakkında Her Şey

Göz alabildiğince uzanan yeşilin içinde yürümek, kuş cıvıltılarını dinlemek ve doğanın huzurunu hissetmek için Atatürk Arboretumu, adeta bir cennet köşesidir. İstanbul’un kalabalık şehir hayatından kaçmak isteyenler mutlaka buraya uğramalı.

Arboretum Nedir ?

Arboretum ya da ağaç parkı, esasen ağaçlar ile ağaççık ve çalı gibi diğer odunsu bitkilerin yetiştirilmesine adanmış botanik bahçesidir. Böyle bahçeler bilimsel araştırma ve gözlemler için kullanılmakla birlikte, çeşitli canlı ağaç türlerinin koleksiyonunu barındıran birer müzedir. Bunun dışında, bir botanik bahçesinde bulunan ve ağaç, ağaççık ve çalıların dikimine ayrılmış olan bölüm de “arboretum” olarak anılabilmektedir.

Atatürk Arboretumu Tarihçesi

1949’da Orman Fakültesi öğretim üyelerinden Hayrettin Kayacık’ın Orman Genel Müdürlüğü’ne önerisiyle Büyükdere-Bahçeköy-Kemerburgaz asfaltı kenarındaki 38 hektarlık bir alanda arboretum kurma çalışmaları başlamıştır. Arboretumun projesini hazırlaması için Sorbon Üniversitesi Botanik Bahçesi enspektörlerinden Camille Guine İstanbul’a davet edilmiştir. Proje çalışmaları, 1959-1961 yılları arasında sürmüştür. Süren proje çalışmaları ödenek yokluğu nedeniyle yarım kalmıştır. Ancak alt yapı ve dikim çalışmaları 1982 yılına kadar devam etmiştir. 1982’de Atatürk‘ün 100. doğum yılı kutlamaları nedeniyle Atatürk Arboretumu adını almıştır. Ayrıca, Orman Bakanlığı İşletme Şefliği statüsü kazanmıştır.

Atatürk Arboretumu Nerede ?

Atatürk Arboretumu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinin Bahçeköy semtinde yer almaktadır. Belgrad Ormanı’nın da yakınlarında bulunmaktadır. İstanbul Beşiktaş’tan yaklaşık 35 dakika mesafededir.

Atatürk Arboretumu’na Nasıl Gidilir ?

Atatürk Arboretumu’na arabayla gidecekseniz, Maslak-Sarıyer istikametine doğru gitmeniz gerekmektedir. Daha sonra Orman Bölge Müdürlüğü’nü ve Hacı Osman’ı geçip Kilyos yolundan Bahçeköy’e ulaşabilirsiniz.

Toplu taşımayla gidecekseniz, metrobüsü ya da metroyu kullanabilirsiniz. Ancak bu iki seçenekte de yine de bir otobüse binmeniz gerekmekte. Çünkü metroda veya metrobüste buraya yürünecek mesafede bir durak yok. Kullanabileceğiniz bazı otobüsler şöyle:

  • 42T Taksim – Bahçeköy
  • 42M Zincirlikuyu Metrobüs Durağı – Bahçeköy
  • 153 Sarıyer – Bahçeköy
  • 42HM Hacı Osman Metro – Bahçeköy
  • 59RK Rumeli Hisarüstü

Atatürk Arboretumu Giriş Ücreti

2024 yılı için arboretuma giriş ücreti, Tam: 45 TL , Öğrenci: 17 TL’dir. Müzekart geçerli değildir. Ayrıca, İstanbul Üniversitesi’nin Orman Fakültesi öğrencilerine girişler tamamen ücretsizdir. Ancak öğrenci kimliğinizi yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.

Atatürk Arboretumu Ziyaret Saatleri

Arboretum, hafta içi ve hafta sonu sabah 9.00 – 17.00 saatleri arasında açıktır. Pazartesi günleri ise kapalıdır.

Atatürk Arboretumu Hakkında

Atatürk Arboretumu, Türkiye’deki en geniş soğanlı bitkiler ve odunsu bitkiler koleksiyonuna sahip bir müze konumundadır. Müze, yedi kıta için yedi parsele ayrılmıştır. Her parselde, o kıtaya ait bitki türleri ve ekolojik unsurlar bulunmaktadır. Atatürk Arboretumu haritası edinerek doğa parkının tüm ayrıntılarına erişilebilisiniz.

Ayrıca arboretum, zaman zaman üniversitelerin araştırmaları için kullanılabilmektedir. Bu tip özel durumlar olduğunda, arboretumun bazı bölümleri girişe kapalı olabilmektedir.

Arboretum bünyesinde üç gölet, şeflik binası, kaynak suyu çeşmeleri, tuvalet, patika ve parkurlar bulunmaktadır.

Atatürk Arboretumu Kuralları

Arboretum’un korunması ve sürdürülebilir olması için getirilen bazı sınırlamalar bulunmaktadır. Bunlar:

  • Evcil hayvanların arboretuma girişi kesinlikle yasaktır.
  • Ormanı ziyaret edecek toplulukların (okul, kulüp, şirket ve dernek gibi) gitmeden önce telefonla randevu alması gerekmektedir.
  • Atatürk Arboretumu’na yiyecek ve içecek sokmak kesinlikle yasaktır. Kapıda çanta kontrolü yapılmaktadır. İçeriye sadece bebek maması ve su sokulabilmekte.
  • İçeriye profesyonel fotoğraf makinenle girebilirsin. Ancak, yanında tripod varsa ticari amaçlı çekim yapacağın varsayılmakta ve bunun için ücret talep edilmektedir.
  • İçeriye kostümlü (gelinlik vb.) girmek istendiğinde de nişan, düğün ve sünnet tarifesine girmiş olduğundan, ücret talep edilmektedir.
  • Artan ziyaretçi sayısına bağlı olarak, doğal bitki örtüsüne zarar vermemek ve kirlilik yaratmamak amacı ile içeriye uçurtma, bisiklet, top gibi şeylerin de sokulması yasaktır.

www.biletara.com

Last modified: 3 Mayıs 2024

Close