Türkiye’nin batısında, İzmir’in sakin bir köşesinde yer alan Birgi Köyü, özellikle tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle büyüleyici bir destinasyondur. Dar sokakları, taş evleri ve tarihi yapılarıyla Birgi, ziyaretçilere zamanda yolculuk hissi vermektedir.
Birgi Köyü Nerededir ?
Birgi, İzmir ilinin Ödemiş ilçesine bağlı bir mahalledir. İlçe merkezine 10 km uzaklıktadır.
Birgi Köyü’ne Nasıl Gidilir ?
Birgi Köyü’ne toplu taşıma ile gitmek isterseniz, İzmir Basmane Garı’ndan sefer yapan trenler bulunmaktadır. Trenle yapacağınız 2 saatlik yolculuk sonrasında Ödemiş ilçe merkezinden Birgi’ye giden minibüsleri kullanabilirsiniz. Ödemiş’e ayrıca otobüs yolculuğu ile de gidebilirsiniz. Daha kolay bir ulaşım için ise araç kiralama seçeneğini tercih edebilirsiniz.
Birgi Köyü Tarihi
Antik çağlardan beri, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Birgi sırasıyla; MÖ 750-680 yılları arasında Frig Uygarlığı, MÖ 680-546 yılları arasında Lydia Uygarlığı, Pers Krallığı, Bergama Krallığı, ve Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında bulunmuştur. Bizans Dönemi’nde önceleri –kule anlamına gelen- Pyrigion adıyla bilinen Birgi, daha sonraları Christoupolis adını almıştır.
Anadoluda Beylikler Dönemi’nde ise Aydınoğulları Beyliği’nin hakimiyeti altında bulunan Birgi XIII. ve XIV. yüzyıl boyunca aynı beyliğe başkentlik yapmıştır. Özellikle Batı Anadolu’da kendini korumayı başarabilmiş tek kent olan Birgi, kendine has mimari dokusuyla cumbalı evleri ve konaklarıyla, camileriyle, türbeleriyle, hamamlarıyla, medreseleriyle, çeşmeleriyle, külliye ve daha birçok eseri ile beylikler döneminden başlayarak günümüze taşınmış 171 adet tescilli eseri bir arada barındıran müze kent görünümündedir. Beldenin tamamı koruma altındadır. Hem doğal, hem arkeolojik hem de kentsel sitler birlikte bulunmaktadır.
Birgi Köyü’nde Yer Alan Turistik Yapılar
Tarihi Birgi köyünde yer alan turistik yapılar şöyledir:
- Çakırağa Konağı (18. yüzyıl)
- Aydınoğlu Mehmet Bey Camii (14. yüzyıl)
- Aydınoğlu Hamamı (14. yüzyıl)
- İmam-ı Birgivi Türbesi (16. yüzyıl)
- Sandıkoğlu Konağı (19. yüzyıl)
- Birgivi Mehmet Efendi Medresesi (16. yüzyıl)
- Karaoğlu Camii (18. yüzyıl)
- Birgi Surları
- Demiri Mağaza (16. yüzyıl)
- Küp Uçuran (12. yüzyıl)
- Ümmü Sultan Türbesi (14. yüzyıl)
- Gazi Umur Bey Heykeli
- Kerim Ağa Konağı (18. Yüzyıl)
Birgi Köyü Konaklama İmkanları
Köy içinde konaklamak isterseniz, 10’a yakın butik otel ve pansiyon seçeneği bulunmaktadır. Gitmeden önce ya da gezi esnasında rezervasyon yapabilirsiniz.
Last modified: 17 Nisan 2024