Yazar 17:16 Seyahat, Yurt İçi Gezi Rehberi

İstanbul Prens Adaları Gezi Rehberi

İstanbul’un gürültülü ve kalabalık hayatından uzaklaşmak, tarihi atmosferi ve doğal güzellikleriyle büyülenmek isteyenler için Prens Adaları, adeta bir saklı cennet gibidir. Bu inci adalar topluluğu, sakinlik ve huzuru İstanbul’un kalbinde sunar. İşte bu muhteşem adalara yapacağınız keyifli bir gezi için rehberiniz!

Prens Adaları Nerededir ?

Bu adalar, İstanbul’un Anadolu Yakası’nın güney kıyıları açıklarında bulunmaktadır. Marmara Denizi’nin kuzeydoğu kesimine doğru uzanan takım adalardır. 

Prens Adaları’na Nasıl Gidilir ?

Prens Adaları’na ulaşım ağı epey gelişmiştir. 1846 yılından bu yana adalara vapur seferleri düzenlenmektedir. Her saat başı adalara vapur seferi yapılmaktadır. Bu seferler için tıklayın. Bunun yanı sıra biraz pahalı olsa da ulaşım için deniz taksileri de tercih edebilirsiniz. 

İstanbul’un En Güzel Adaları

1. Büyükada

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinin ardından sonra, Adalar içerisindeki yerleşim yerleri tek tek boşaltılmıştır. Fakat 1839 Tanzimat Fermanı ile burası yerleşim yeri olarak kullanılmaya tekrar başlanmıştır. Adeta bir kültür mozaiğini andıran adalara yıllar içerisinde farklı mezheplerden pek çok aile taşınmıştır. Nitekim hala Rumlar, Ermeniler ve Türkler el ele kardeş gibi yaşamaktadırlar. Prens Adalarının en büyüğü ve en çok ziyaret edileni Büyükada’dır. Namı diğer “Prinkipo” olan Büyükada’nın nüfusu oranı diğer adalara göre daha kalabalıktır.

2. Heybeliada

Halki olarak da bilinen Heybeliada, bakir güzelliği ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Doğal bitki örtüsü bakımından da Marmara’nın en zengin bölgelerinden biridir. Heybeliada tarihi geçmişi ön plana çıkan bir adadır. Nitekim buradaki en önemli yapı da Ruhban Okulu’dur. Bunun yanı sıra Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olarak da bilinen Heybeliada Sanatoryumu burada yer almaktadır. Çam ağaçlarıyla dolu buram buram huzur kokan Heybeliada, uzun yıllar tüberküloz hastalığının tedavisi için de kullanılmıştır. Burası, plajları ile de oldukça popüler bir bölgedir.

3. Burgazada

İstanbul’un popüler adalarından biri de Burgazada’dır. Burgazada’nın tarihteki diğer ismi “Antigoni” olarak bilinmektedir. Hatta Burgazada’ya ilk çağlarda “Panormos” da denilirmiş. Rumlar tarafından yapılan bu adlandırma Yunanca “kule” anlamına gelen Pyrgos kelimesinden dönüşmüştür. Burgazada denize girmek isteyenler için sınırsız plaj seçeneği sunmaktadır. Burgazada’nın sahil genişliği Büyükada ve Heybeliada’ya oranla çok daha küçüktür. Birbirinden eğlenceli restoranlar, deniz manzaralı lezzetli akşam yemekleri için Burgazada’yı ziyaret edebilirsiniz.

4. Sedef Adası

Prens Adalarının en küçüğü Sedef Adası’dır. Hatta bu ada o kadar küçük ki bisiklet kiralamak ve fayton gezintileri dahi yapılmamaktadır. Adanın büyük bir kısmına giriş izni yoktur. Özel mülkiyetin ağırlıklı olduğu bu alanlara giriş yasaktır. Sedef Adası’nda toplam 3 adet işletme bulunmaktadır. Sedef Adası’nda cuma günleri eğlenceli anların yaşandığı, müzikli restoranda akşam yemeği yiyebilirsiniz. Ya da dilerseniz gündüzleri şezlong kiralayarak güneşlenebilir; Marmara’nın keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.  Sessiz, sakin huzurlu bir yürüyüş için Sedef Adası birebir. Aynı zamanda fotoğrafçılık için de değerlendirebileceğiniz deniz manzaraları, gün batımı kareleri yakalayabilirsiniz.

5. Kınalıada

Kınalıada, ismini sahip olduğu kırmızı toprak renginden almaktadır. Ada günübirlik ziyaretler için oldukça ideal yerlerdendir. Hafta sonu tatilleriniz ya da günübirlik turlarınız için değerlendirebileceğiniz bir rotadır. Kınalıada, Prens Adaları içinde Sedef Adası’ndan sonra en küçük olanıdır. Bu da demek oluyor ki adanın tamamını yürüyerek gezebilirsiniz. Denizinin diğer adalardan daha güzel ve temiz olduğu söylenen Kınalıada, özellikle günübirlik deniz sefası yapmak isteyenlerin uğrak noktasıdır. Adanın kendine has ahşap evleri ve dar sokakları adeta başka bir dünyadaymışsınız hissi yaratmaktadır.

6. Tavşan Adası

Tavşan Adası, balık tutmayı severlerin uğrak adresidir. Hatta bu sebeple Balıkçı Adası olarak da adlandırılmaktadır. Büyükada’ya yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta olan Tavşan Adası’nın yüzölçümü de 90 metre kadardır. Diğer Prens Adalarına oranla epey kurak bir adadır. Ağacın az bulunduğu çorak bir kara parçasıdır. Tavşan Adası’nın elverişli bir plajı yoktur. Bizans zamanında taş ocağı olarak kullanılmıştır. Adada bir adet manastır harabesi görülmektedir.

7. Kaşık Adası

Kaşık Adası’nın, 1950 yıllarından bu yana pek çok kez el değiştirdiği bilinmektedir. Marmara Denizi üzerinde bulunan Prens Adalarından biridir. Heybeliada’ya ve Burgazada’ya oldukça yakındır. Küçük bir ada olması sebebiyle çok eski dönemlerde sürgün adası olarak da kullanılmıştır. Kuşbakışı görünüşü ile kaşığa benzediği için Kaşık Adası olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Adanın tarihi diğer adalarda olduğu gibi çok eskilere dayanmaktadır. Adaya vapur seferi yoktur. Kaşık Adası’nın özel mülkiyet olması sebebiyle herhangi bir konaklama imkanı da bulunmamaktadır.

8. Sivri Ada

Sivriada, Prens Adaları’nın en küçük adalarından biridir. Aynı zamanda İstanbul’a en yakın, Prens Adaları’na en uzak adadır. Uzaktan bakıldığında ise piramit şeklinde gözükmektedir. Nitekim Sivriada ismini de buradan almıştır. Adanın çevresindeki akıntılar epey kuvvetlidir. Sivriada’nın güneyinde küçük bir liman yer almaktadır. İçerisinde ise tarihi dönemlerden kalan küçük bir su kuyusu bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, adada terk edilmiş bir tane de taş ocağı yer almaktadır. Prens Adaları, tarihte genellikle sürgün yerleri olarak kullanılıyordu. Sivriada da onlardan bir tanesi. Vaktiyle gözden düşen din adamları, prensler, imparatorlar buraya hapsedilirdi. Zamanla kullanım amacı değişime uğrayan Sivriada, latin korsanları ve haçlı seferlerinde İstanbul’a gelenler tarafından yağmalanmıştır.

Prens Adaları’nda Neler Yapılabilir ?

  • Bisiklet kiralayarak, baharın keyfini çıkarabilirsiniz.
  • Doğal güzellikler içerisinde keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.
  • İstanbul’u kuşbakışı seyretmek isteyenler için Prens Adaları’nın tepe noktaları oldukça uygun. Eşsiz gün batımını doyasıya seyredebilirsiniz.
  • Güneşin sıcaklığı içinizi ısıtırken, dondurma yiyerek ferah ferah gezinize devam edebilirsiniz.
  • Deniz manzarası eşliğinde tazecik balıkların tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle Adalarda balıkçı ağlarına sıkça takılan istavriti mutlaka denemelisiniz.

www.biletara.com

Last modified: 22 Nisan 2024

Close