Doğanın büyüleyici güzelliklerinden biri olan Kaz Dağları, Türkiye’nin batısında yer alan ve tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle ünlü bir bölgedir. Bunun yanı sıra, muhteşem manzaraları, yemyeşil ormanları ve zengin biyoçeşitliliği ile Kaz Dağları, doğaseverler ve macera arayanlar için ideal bir kaçış noktasıdır.
Kaz Dağları Nerededir ?
Edremit Körfezi‘nin kuzeyinde, Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer almaktadır. Kaz Dağı ya da Kaz Dağları olarak iki biçimde adlandırılan dağ, büyük ölçüde Biga Yarımadası‘nda uzanmaktadır. Kaz Dağları, batıda Dede Dağı, ortada esas Kaz Dağı ve üç tepesi (kuzeyde Babadağ, ortada Karataş Tepe, güneyde Sarıkız Tepesi), doğuda Eybek Dağı, kuzey doğuda Gürgen Dağı ve Kocakatran Dağı’ndan oluşmaktadır. Üç tepesi olan esas Kaz Dağı’nın en yüksek tepesi 1774 metre olan Karataş Tepesi’dir.
Kaz Dağları’na Nasıl Gidilir ?
Bu bölgeye, kendi aracınızla ya da toplu taşıma ile gitmeniz mümkündür. Kaz Dağları’na gitmek için öncelikle Balıkesir’in Akçay İlçesi’ne gitmeniz gerekmektedir. Ardından Akçay’dan Zeytinli Mahallesi’ne geçmeniz gerekir. Zeytinli’ye geçmek için Akçay otogardan kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz. Zeytinli’ye vardıktan sonra kendi aracınızla ya da taksi ile Kaz Dağları’na ulaşmanız mümkündür.
Kaz Dağları’nın Tarihi
Kazdağları, tarih öncesi yıllarda da çeşitli medeniyetleri barındırmış muhtelif tarihlerde kentler, kasabalar kurulmuş ve yıkılmıştır. Bilinen tarihi MÖ 2000 yıllarında başlar. Bu tarihlerde Thebe şehri, Lyrnessos şehri, Khrysa şehri, Killa Şehri, Anderia şehri, Antandros şehri, Adramytteion şehri, Astrya şehri, Gargara şehri gibi şehirler kurulmuştur. Bunlardan bir çoğu da özellikle Truva savaşları sırasında yok edilmişlerdir.
Homeros İlyada’sında İda Dağı ( Kazdağı ) için ‘Bol pınarlı vahşi hayvanlar anası’ diye bahsetmektedir. Kazdağı’nın her yerinden kaynaklar çıkmaktadır. 1500 m rakımda bile, hem yazın hem de kışın suyu olan kaynaklar mevcuttur. Edremit, Akçay ve Altınoluk’un buz gibi soğuk ve bol içme ve kullanma suyu Kazdağı’nın eriyen kar sularıdır. Ayrıca, Kazdağları’ndan gelen orman havası ile denizin iyotlu ve oksijen miktarı yüksek havası birleşince Altınoluk Şahinderesi boğazı civarı oksijen çadırı şeklinde ifade edilmektedir. Dünyanın oksijen bolluğu yönünden ilk üç yerinden biri olduğu tespit edilmiştir.
İda Dağı (Kazdağı), dünyada mitoloji ve efsaneler Dağı olarak bilinmektedir. Kazdağları’ndaki üç efsaneden biri Yunan efsanesi (İlyada), diğerleri Sarıkız ve Hasan ile Emine’nin aşk öyküleri olan iki Türk efsanesidir. Burası, Yunan Mitolojisi’nde, Paris’in Altın Elmayı Afrodit’e vermesi sonucu, dünyada ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yerdir. Bilindiği gibi, bu güzellik yarışması getirdiği sonuçları itibariyle, tarihte meşhur Troia savaşlarının çıkmasına neden olmuştur.
Kaz Dağları’nda Gezilecek Yerler
Şahinderesi Kanyonu

Kazdağları’ndan çektiği temiz bol oksijen içeren havayı ovaya dağıtan, denizden aldığı iyotlu havayı da dağa çıkartarak adeta bir baca görevini üstlenen, dolayısıyla bölgeyi oksijen çadırına çeviren Altınoluk’daki doğa harikası bir kanyondur. Altınoluk Şahin Deresi Kanyonu, İsviçre Alpleri’nin ardından, dünyanın en çok oksijen üreten ikinci bölgesi olarak bilinmektedir. Yıllardır macera tutkunları, yürüyüş yapmak, fotoğraf çekmek ya da serinlemek için kanyonu tercih etmektedir. Kanyon, Millî Park sınırları içerisinde ve koruma altındadır. İzinsiz giriş yapılamaz. 27 kilometre uzunluğundaki kanyonu dibinden boydan boya kat etmek mümkün değildir. Kanyon, doğu ve batısında ortalama 600 metre yükseklikteki bir güzergâhtan gezilebilmektedir. Kanyonun açıklığı yaklaşık 700 metredir.
Hasan Boğuldu/Sütüven Şelalesi

Sütüven Şelalesi (Hasan Boğuldu), Milli Parklar’a ait olup işletmeciliği Mutlu Orman tarafından yapılmaktadır. İşletme alanında piknik ve mangal masaları, tuvalet (engelli tuvaleti de mevcuttur), mescit, bebek bakım odası, restaurant ve büfe hizmeti bulunmaktadır. Aynı zamanda bölgeye ait olan ürünlerin satıldığı “Köylü Pazarı” vardır.
Sarıkız Türbesi

Sarıkız Türbesi, Kaz Dağları’nın en yüksek noktası olarak bilinen Sarıkız Tepesi’nde yer almaktadır. 1700 metre yükseklikte konumlandırılan türbe, etkileyici hikayesiyle ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Sarıkız Türbesi’nden muazzam bir deniz ve Edremit Körfezi manzarası görülmektedir.
Darıdere Tabiat Parkı

Kazdağları’nda yer alan Darıdere Tabiat Parkı, adeta bir oksijen deposu olarak tabir edilebilir. Darıdere Tabiat Parkı, Kazdağları’nın güney yamaçlarında bulunmaktadır. Edremit Körfezi’nin kuzeyinde, yeşil ile mavinin birbirine karıştığı yerde, ender güzelliklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Zeus Altarı

Denize ve Edremit körfezine hakim bir tepe üzerine inşa edilen mekanın baş tanrı Zeus’a ait olduğunu düşünülmektedir. Dede Tepe üzerinde bulunan Zeus Altarı olarak tanımlanan alan, kaya kütlesinin işlenmesiyle oluşturulmuştur. Bu kaya kütlesine kayaya oyuk basamaklardan oluşan merdiven ile çıkılmaktadır. Sunak nişleri, oturma platformları ve içi oyularak oluşturulan sarnıç mekanı bulunmaktadır. Sunağın altında bulunan oda büyüklüğündeki, içinde su bulunan bu sarnıça Zeus Mağarası denmektedir. Antik sunağın hemen yanında Çanakkale Savaşları’na katılan Erdem Dede’nin yatırı bulunmaktadır.
Adatepe Köyü

Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunmaktadır. Adatepe Köyü’nde Midilli, Truva, Pers, Atina, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait izlere rastlayabilirsiniz. El değmemiş doğasıyla, yöresel yemekleriyle ünlü olan Adatepe Köyü görülmeye değer.
Last modified: 21 Haziran 2023