Kütahya’da Gezilecek Yerler ve en güzel tarihi şehirlerimizden birisi olan Kütahya
Türkiye’nin Her Yerinden Kütahya Otobüs Bileti İçin
Her döneme ev sahipliği yapmış olan güzel ve tarihi şehirlerimizden birisi olan Kütahya şehrimizde incelemeler yaptık.
Nereleri gezebiliriz, önceki dönemlerden bizlere neler miras kalmış,
Kütahya mutfağında hangi lezzetlerin bizleri beklediğine gelin hep beraber inceleme yapalım.
Kütahya’da Gezilecek Yerler
Kütahya Arkeoloji Müzesi
1314 yılında Germiyenler tarafından yaptırılan ve Medrese olarak kullanılan eski bir yapıdır. Müze içerisinde Geç Miyosen döneminden itibaren Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir.
Çini Müzesi
1411 yılında maret, medrese, mescit, kütüphane ve hamamdan oluşan külliyenin imaret ve türbe bölümü, çini müzesi olarak restore edilip, 1999 yılında ziyarete açılmıştır. Kubbeli ve şadırvan orta mekâna, üç yönde kubbeli eyvan ile iki oda açılmaktadır.(1)
Kütahya Kalesi
Kalenin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak kale Bizans döneminde yapıldığı açık olarak ifade edilmiştir. Kütahya Kalesi, mavi ve kırmızımsı bir yalçın kaya üzerinde beşgen şekilli, sağlam ve süslü bir yapıdır. Bir tepe üzerinde yüzük gibi duran bir kaledir.
Kütahya Ulu Camii
Kütahya’da bulunan en eski ve tek padişah camidir. Sultan Bayezid Yıldırım Han tarafından yapılmıştır. Defalarca tadilat işlemi görmüş olan bu cami son olarak Sultan Süleyman tarafından da ziyaret edilmiştir.
Kossuth Evi Müzesi
18. Yüzyılda yapılan ve o zamanın ev tarzlarından birisidir. Bu evde 1850-1851 yıllarında yaşamış olan Macar Özgürlük Savaşı önderlerinden avukat Lajos Kossuth’a ait özel eşyalar ve Macar kültürü ile ilgili objeler sergilenir.
Enne Barajı Tabiat Parkı
Doğa severlerin ve balık tutmaktan keyif alan herkesin gittiği, fotoğrafçılık ve doğa yürüyüşü yapanların buluştuğu tek nokta. Mavi tonlarında gölün keyfini sürerken doğal havanın da içinize işlemesi oldukça keyif verecektir.
İshak Fakih Camii
Germiyan dönemlerinin sona doğru yaptırılan camidir. Yapılış tarihi ne zaman olduğu ne olarak bilinmese de 1433 yıllarında yapımının bittiği tahmin etmektedir. Cami son derece gösterişli bir şekilde tasarlanmıştır. Caminin yapımını üstlenen kişi Kütahyalı fıkıh alimi İshak Fakih tarafından yaptırılmıştır.
Germiyan Sokağı
Sizleri eski dönem evlerinin ve renkli sokaklarına götürüyoruz. Osmanlı padişahları ve Şehzade Alaaddin Ali Çelebi ve Şehzade 3’üncü Bayezid’in yetiştiği, tarihi 20 konağın bulunduğu Germiyan Sokağı, Kütahya’nın en güzel yerlerinden birisidir.
Çinili Camii
Dış yüzü tamamen seramik kaplı olan bir camidir. Caminin Tasarımı ve yapımı Ressam Ahmet Yakupoğlu yaptırmıştır.
Aizanoi Antik Kenti
Bu gölge hakkında çok fazla veri bulunmaktadır. Her bir döneme ev sahipliği yapmış olan Kütahya Şehrinin Aizanoi Antik Kenti bölgesinde ilk olarak tapınağın bulunda çevrede tunç çağına ait ederler bulunmaktadır. Daha sonrasında ise Aizanoi anik kenti, eski adı Penkalas olan Koca Çay’ın iki yakasında kurulmuştur. Roma döneminde yün, şarap ve tahıl üretimi ile zenginleşen bu şehir, Erken Bizans döneminde bir piskoposluk merkezi olmuştur. Milattan sonra yedinci yüzyılda şehrin önemi giderek azalmıştır. Tapınağın bulunduğu alan, Orta Çağ’da bir hisara dönüştürülmüştür. Selçuklular zamanında buraya yerleşen Çavdar Tatarları, günümüzde buranın “Çavdarhisar” olarak adlandırılmasının nedeni olmuştur.
Dumlupınar Şehitliği
Başkomutan Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar-Kocatepe’den başlamış, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da büyük zaferle sona ermiştir. Dumlupınar Şehitliği, Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen vatan evlatlarının anısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılarak, Büyük Taarruz’un 70’inci yıldönümü olan 30 Ağustos 1992 tarihinde büyük bir törenle ziyarete açılmıştır. Şehitlik, Üç Komutan Anıtı, Milisler Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları ve kitabeleri, Şehit Baba-Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Namazgâh ve Şadırvan’dan oluşmaktadır.(2)
Türkiye’nin Her Yerinden Kütahya Otobüs Bileti İçin
Last modified: 30 Haziran 2021