Burgazada’nın sakin sularında gizlenen ve adını bir efsaneden alan Madam Martha Koyu, adanın sakin güzelliklerinden biridir.
Madam Martha Koyu Nerededir ?
Madam Martha Koyu, eski ismi ile Halikya Koyu, İstanbul‘un Adalar ilçesinde yer alan Burgazada’da bulunan bir koy, plaj ve eski kamp alanıdır. Burgazada İskelesi’nden yürüme ile 20 dakika uzaklıkta yer alan koy Yassıada’nın karşısında yer almaktadır. Koy, 1 km’lik bir alanı kaplamaktadır.
Madam Martha Koyu’na Nasıl Gidilir ?
Burgazada’ya, İstanbul Şehir Hatları, Mavi Marmara ve İDO firmalarının düzenli seferleri bulunmaktadır. Adaya bu firmaların vapurlarını kullanarak ulaşabilirsiniz. Eminönü, Bostancı ve Kadıköy’den olmak üzere farklı tarifelerle seferler yapılmaktadır. Yaz ve kış dönemlerinde sefer saatleri değişiklik gösterdiği için güncel bilgileri web sitelerden kontrol etmelisiniz. Yaz döneminde vapurlar Eminönü’nden 1 buçuk saat aralıklarla hizmet vermektedir.
Adaya ulaştıktan sonra koya gitmek için yürüyebilirsiniz. Madame Martha Koyu, adanın kuzeyinde yer almaktadır. Burgazada İskelesi’nden yürüyerek gitmek yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Koya inmek için 400 metre kadar süren çakıllı bir yolu da yürüdükten sonra Madam Marta Koyu’na ulaşabilirsiniz.
Madam Martha Koyu Hakkında

Mısır’da dünyaya gelen Martha, Ermeni asıllı bir kadındır. Babasının Osmanlı Bankası Müdürü olması sebebiyle çocuk yaşta İstanbul’a gelmiştir. Lydia Krassa Arzumanova’nın açtığı Türkiye’nin ilk bale okuluna giderek, Türkiye’deki ilk balerinlerden biri olmuştur. Ardından evlenip Burgazada’ya yerleşmiştir. Orada, yaşamı boyunca kendisini doğaya ve denize adamıştır.
Komşuları Martha’dan, karlı havada bile denize giren, hayat dolu, sıra dışı bir karakter olarak bahsetmektedir. Bercuhi Berberyan, ‘Burgazada Sevgilim…’ adlı kitabında ise Martha’yı şöyle anlatmaktadır; “…Deniz onun canıydı. İbadet eder gibi yüzerdi, meditasyon yapar gibi… Çocuğunun doğum sancısı bile denizdeyken gelmiş, bıraksalar suda doğururdu belki de…”
Zaman geçtikçe marjinal karakteri ile dikkatleri üzerine çeken Madame Martha, denize çıplak girdiği iddiasıyla ada sakinlerinin eleştiri ve dedikodularına maruz kalmıştır. Bir süre sonra bu durumu kaldıramayıp ardında bir not bırakarak intihar etmiştir; ”Artık rahat edersiniz’’. Bu olayın üzerine Martha’nın adı, ada sakinlerinin üzüntü ve pişmanlıklarının bir göstergesi olarak koya verilmiştir.
Madam Martha Koyu’nda Kamp Yapılabilir mi ?

Koy, eskiden sunduğu kamp olanağı ile tanınmaktaydı. Ağustos 2015’te adaya kamp yapmaya gelen bireylere 15-20 kişilik bir grup bıçak ve sopalarla saldırmıştır. Cumhuriyet gazetesinin iddiasına göre saldırının önceki günlerinde ada halkı koyda izinsiz içki satan bir şahısla kavga etmiş ve izinsiz içki satan kişi adalıları tehdit etmiş, daha sonra ise tartışmada yaralanmıştır. Kişi daha sonra adalılara adaya daha fazla kişiyle tekrar geleceğini söylemiştir. Şahsın tekrar gelmesi üzerine adalılar koyu basmış, saldırı tüm kampçılara karşı gerçekleştirilir bir hâl almıştır. Kampçılar daha sonra karakola sığınmıştır ve vapurla İstanbul anakarasına dönmüştür.
Haziran 2017’de koya polis baskını düzenlenmiştir. Sabah 6.30 civarında botlar ve helikopterler ile yapılan baskın sonucunda 54 kişi “ateş yaktıkları” iddiasıyla gözaltına alınmıştır. 32 çadıra ise el konulmuştur.2017’den beri koyda kamp yapmak yasaklıdır.
Koyda zaman zaman sanat etkinlikleri ve sergileri gerçekleştirilmektedir. Mehmet Ali Bakır ve Hollandalı Koenraad Marinus van Lier, 2019’da Madam Martha’da denizden kıyıya vuran moloz, seramik, plastik gibi atıklar ile oluşturulmuş heykel, figür ve diğer eserlerini sergilemiştir.
Last modified: 19 Nisan 2024