Yazar 13:02 Yurt İçi Gezi Rehberi

Milet Antik Kenti Hakkında Her Şey

Milet Antik Kenti, tarih tutkunları için adeta bir cennet niteliği taşır. Türkiye’nin batısında, Aydın ilinin Didim ilçesi sınırları içerisinde yer alan bu antik kent, hem tarihi hem de kültürel açıdan büyüleyici bir geçmişe sahiptir. Adını tarihte önemli bir liman kenti olarak kazanan Milet, binlerce yıl boyunca hüküm süren medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bölgenin en büyük antik kentlerinden biri olmuştur.

Milet Antik Kenti Nerededir ?

Aydın’ın Didim İlçesi Balat Köyü sınırlarında kalmakta olup Büyük Menderes Nehri’nin denize döküldüğü yerde bulunmaktadır. Didim merkezinin yaklaşık 22 km kuzeyinde yer almaktadır.

Milet Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir ?

Milet Antik Kenti’ne kendi aracınızla gidebileceğiniz gibi toplu taşıma da kullanabilirsiniz. Kendi aracıyla gidecek olanlar için, Didim’e ulaştıktan sonra tabelalardan Balat Köyü yönünü takip etmeniz gerekmektedir. Eğer dolmuşla gitmek isterseniz, Didim İlçe merkezinden kalkan Balat Köyü dolmuşlarına binerek ulaşabilirsiniz.

Milet Antik Kenti’ne Ne Zaman Gidilir ?

Milet Antik Kenti’ni her mevsimde ziyaret edebilirsiniz. Ancak Milet Antik Kenti’ni gezmek için en ideal dönem genellikle Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim ayları arasıdır. Antik kentin alanı açık olduğundan, yaz aylarında yüksek sıcaklıklar kışın da soğuk ve özellikle yağışlar nedeniyle olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz.

Milet Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Milet Antik Kenti giriş ücreti 2023 yılında 100 TL’dir. Antik kent girişinde Müze Kart geçerlidir. Ayrıca öğretmen kimlik kartı ile de ücretsiz giriş mümkündür.

Milet Antik Kenti Ziyaret Saatleri Ne Zaman ?

Haftanın her günü açık olan antik kentte, açılış ve kapanış saatleri mevsime göre değişiklik göstermektedir.

Yaz dönemi: Açılış saati 08.30, Kapanış saati ise 19.30’dır.
Kış dönemi: Açılış saati 8.30, Kapanış saati ise 17.30’dır.

Ayrıca, gişelerin kapanış saati 18.30’dır.

Milet Antik Kenti’nin Tarihi

Milet’te ilk yerleşimin M.Ö. 2000 ortalarından başlamak üzere Myken kolonisi varlığı ile görüldüğü bilinmektedir. Daha sonra Milet, Atina Kralı Kodros’un oğlu Nekus önderliğindeki İonialılar tarafından tekrar kurulmuştur. İonia’nın en önemli şehir limanlarından birisidir. Dört limanı vardır. En parlak dönemini M.Ö 7. ve 6. yüzyılda yaşamıştır. Özellikle M.Ö. 650’den sonra Karadeniz ve Akdeniz’deki kolonileri sayesinde çok zenginleşmiştir. M.Ö. 546’da Perslerin eline geçmiştir. Daha sonra Roma döneminde de bağımsız bir kent olmuştur.

Erken Hıristiyanlık döneminde de önemli bir merkez olan Milet’te, yerleşim yeri küçülmüş, 13. yüzyılda Selçuklu egemenliğine, daha sonra da Osmanlı egemenliğine geçmiştir. Ören yerinde bu dönemlerden kalma; Milet Tiyatrosu, Faustina Hamamı, agora, tören caddesi, anıtsal çeşme, gymnasium, Virgilius Capito, hamam, Türk hamamı, Athena Tapınağı stadium, delphinion, liman anıtı, agora, Zeus Olympios Temenosu, bouleuterion (Senato Binası), Mısır Tanrılarının Temenosu kalıntıları bulunmaktadır.

Milet Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler

Tiyatro 

MÖ 4 yy ait Helenistik bir tiyatrodur. Roma imparatoru Traianus (MS 98 – 117) döneminde onarılmıştır. 5000 kişilik olan tiyatronun kapasitesi 20000 ‘e çıkarılmıştır. İmparator Neron (MS 54 – 68 ) sahne binasını iki katlı hale getirmiştir. İmparator Traianus zamanında bir kat daha ilave edilmiştir.

Faustina Hamamı

Roma devrinde (MS. 161-180’de), Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un karısı Faustina tarafından verilen para ile yapılmıştır. Anadolu’daki en büyük Roma hamamlarından biridir. Hamam, nehir tanrısı Maendros’a atfedilmiştir. Bugün hamamın büyük havuzunun kenarında benzerleri yerleştirilen Maendros heykeli ve aslan heykelleri bulunmaktadır.

Bouleuterion

Şehir senatosunun toplantı salonu olan Bouleuterion, 1.500 kişi kapasitelidir.

Kutsal Yol

Bu yol, 100 m uzunlukta ve tretuvarlar hariç 28 m genişliktedir. Kaldırım taşları Roma İmparatoru Traian zamanında tamir görmüştür.

İonik Stoa

İonik Stoa, Roma Dönemi’ne aittir. Bina 99 m uzunlukta, 9 m yükseklikte İon düzeninde inşa edilmiştir. Krepidoması yedi basamaklıdır.

Milet Limanı

Kentin 4 büyük limanı vardır. İlk ikisi, 2 aslan heykeli arasına bağlanan zincir ile kapatabilen Aslanlı limandır. Üçüncü liman Athena tapınağının yakınlığından dolayı Athena limanı olarak anılır. Kentin doğusundaki kumsal kıyı ise dördüncü liman olmuştur.

Kaletepe

Tiyatronun arkasında Bizans ve Osmanlı dönemlerinde kullanılan Kaletepe kalıntıları bulunmaktadır.

Ayrıca ören yerinde bu dönemlerden kalma; Agora, Tören caddesi, Anıtsal çeşme, Gymnasium, Virgilius Capito, Türk hamamı, Athena Tapınağı,, Delphinion, Zeus Olympios Temenosu, Mısır Tanrılarının Temenosu kalıntıları bulunmaktadır.

www.biletara.com

Last modified: 19 Haziran 2023

Close