Yazar 16:58 Seyahat, Yurt İçi Gezi Rehberi

Sedir Adası Hakkında Her Şey

Marmaris’in gizli cenneti Sedir Adası, hem doğal güzellikleri hem de tarihi dokusuyla ziyaretçilerini büyülemektedir. Eğer bir sonraki tatilinizde Ege Denizi’nin sularında huzur arıyorsanız, özellikle Sedir Adası’nı listenize eklemeyi unutmayın. Eşsiz bir deneyim ve keşif fırsatı sizi bekliyor!

Sedir Adası Nerededir ?

Ada, Muğla‘nın Ula ilçesine bağlıdır. Gökova Körfezinin doğusunda yaklaşık 800 metre uzanan altın sarısı rengindeki ince kumlu Kleopatra Plajı ile tanınmaktadır. Muğla bölgesinde yer alan Akyaka’ya 27 km mesafede, Marmaris merkeze ise 16 km mesafededir. 

Sedir Adası’na Nasıl Gidilir ?

Akyaka, Gökova Körfezi’nde yer alan adaya doğrudan karayolu ile ulaşım mümkün değildir. Adaya ulaşmak için iki yol vardır:

  1. Muğla-Marmaris yolundaki Çamlı Köyü’ne araçla ulaşarak, Kleopatra Plajı iskelesine gitmeniz gerekmektedir. Buradan tekneyle yaklaşık 20 dakikada adaya ulaşabilirsiniz. Aracınız yoksa, Marmaris’ten Çamlı Köyü’ne dolmuşlarla da ulaşmak mümkün.
  2. Adaya Marmaris veya Akyaka’dan düzenlenen günübirlik tekne turları ile de gidebilirsiniz. Akyaka üzerinden gitmek daha kolay olacaktır. Ek olarak, adaya ulaşım yaklaşık 1 saat 45 dakika sürmektedir.

Sedir Adası Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Sedir Adası, ören yeri statüsünde ve çevre koruma kapsamında olduğu için giriş ücretlidir.

Giriş ücreti

  • Yetişkinler: 300 TL
  • 65 yaş üstü yetişkinler: 150 TL
  • MüzeKart sahiplerine %50 indirimli, 150 TL
  • Basın, gazi ve öğretmen kartı sahipleri, 18 yaş altı 150 TL
  • Tekne ile ulaşım 200 TL şezlong ve şemsiye ücretsiz

Sedir Adası Ziyaret Saatleri

  • Açılış Saati: 09:00
  • Kapanış Saati: 18:30
  • Gişe Kapanış Saati: 18:00

Sedir Adası Hakkında

Kedrai Antik Kenti ya da en yaygın adıyla “Sedir Adası”, çoğu ayakta kalmış arkeolojik kalıntılarla bütünleşmiş zengin doğal dokusuyla I.derece Arkeolojik ve I.Derece Doğal Sit Alanı , aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesidir. Sedir Adası, antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğüdür. Adanın ismi sedir ağacından gelse de bugün adada sedir ağacı yoktur. Kleopatra plajı olarak bilinen kumsalında, jeolojik oluşumlarla ortaya çıkan ve koruma altında olan kumlar, aslında özel bir biçimde oluşmuş kalker damlacıklarıdır. Ege ve Akdeniz’de Sedir Adası dışında sadece Girit Adasında görülen bu nadir kumun kumsal dışına çıkarılması yasaktır.

Gökova körfezine hakim bir konumda bulunan Kedreai Antik Kenti ana karaya yakın, güçlü surlarla çevreli ve her zaman önemli bir merkez olmuştur. Sedir Adası, Kedreai kentinin ana yerleşimini oluşturmaktadır. Ayrıca tarihsel gelişimi M.Ö. 6. yüzyıldan başlayarak izlenebilmektedir. Bazı kaynaklara göre Karya kral aileleri yazlarını bu adada geçirirdi. Ada sonraki yüzyıllarda Rodos Peria’sının (karşıyakasının) önemli kasabalarından oldu. M.Ö. 454- 428 yıllarında Karya Birliği’ne katılan Kedrai, ardından Attika-Delos DenizBirliği’ne girdi. Bugün hem ana karada hem de adalarda izlenen ayakta kalmış kalıntıların büyük çoğunluğu Doğu Roma Dönemindendir. Karia Bölgesine yönelik Türk akınlarının M.S. 11. yüzyıl sonlarından itibaren yoğunlaşmasının ardından kent, M.S. 15. yüzyılın ilk çeyreğinde kesin olarak Osmanlı egemenliğine girmiştir.

Ören yerinin görülmeye değer yerleri arasında; düzgün kesme taştan çok sayıda kule ile sur duvarları, Apollon Kutsal Alanı, en büyüğü antik malzemeler kullanılarak inşa edilmiş MS.5.-6.yüzyıllara tarihlendirilen Büyük Bazilika olmak üzere kilise ve şapel kalıntıları, hâla ayakta duran iyi korunmuş 2500 kişilik tiyatro, kentteki ticari etkinliklerin merkezi olan agora, çok sayıda sarnıç ve antik liman kalıntıları bulunmaktadır.

www.biletara.com

Last modified: 27 Mart 2024

Close