Yazar 17:19 Yurt İçi Gezi Rehberi

Teos Antik Kenti Hakkında Her Şey

Ege Denizi’nin kenarında, tarih ve güzellikleriyle örülü bir hazine yatıyor: Teos Antik Kenti. Bu antik yerleşim yeri, tarih severler ve kültür meraklıları için keşfedilmeyi bekleyen bir cennet. Teos’un sakin atmosferi ve etkileyici kalıntıları ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Teos Antik Kenti Nerededir ?

Teos antik liman kenti, İzmir İli, Seferihisar İlçesi, Sığacık Mahallesi’nde yer almaktadır. İzmir’in yaklaşık 60 km güneybatısında bulunmaktadır.

Teos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir ?

Kendi aracınızla gidecekseniz, İzmir-Çeşme Otoyolu’ndan Çeşme istikametine doğru gitmeniz gerekir. Daha sonra, otoyoldaki ilk çıkış olan Seferihisar/Güzelbahçe çıkışından çıkmanız gerekir. Gişeleri geçtikten sonra Seferihisar tabelasını takip ederek yaklaşık 20 kilometre sonra Seferihisar merkezine ulaşabilirsiniz.

Toplu taşıma ile gidecekseniz, dolmuş veya otobüsle gitme seçenekleri mevcut. İzmir-Seferihisar dolmuşları İzmir Üçkuyular Garajı’ndan, Seferihisar’dan İzmir’e giden dolmuşlar Seferihisar Semt Garajı’ından kalkmaktadır. Ayrıca, 730 numaralı F.Altay – Seferihisar otobüsü ile İzmir’den Seferihisar’a gidebilirsiniz.

Teos Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Teos Antik Kenti giriş ücreti 2023 yılında 40 TL’dir. Antik kent girişinde Müze Kart geçerlidir. Ayrıca öğretmen kimlik kartı ile de ücretsiz giriş mümkündür.

Teos Antik Kenti Ziyaret Saatleri Ne Zaman ?

Haftanın her günü açık olan antik kentte, açılış ve kapanış saatleri mevsime göre değişiklik göstermektedir.

Yaz dönemi: Açılış saati 08.00, Kapanış saati ise 18.30’dır.
Kış dönemi: Açılış saati 8.30, Kapanış saati ise 17.30’dır.

Ayrıca, gişelerin kapanış saati 18.00’dır.

Teos Antik Kenti’nin Tarihi

Teos antik kent kuruluşu hakkındaki bilgiler ve arkeolojik araştırmalar, ilk kent yerleşiminin çok erken dönemi işaret ettiğini göstermektedir. Kent, bulunduğu coğrafi konumundan dolayı MÖ 6. yüzyıla kadar ticari ilişkilerin önem kazandığı bir kent olmuştur. Tarihinin eski Mısır’a kadar takip edilebildiği gözükmektedir. Kent kuruluşuyla ilgili iki görüş bulunmaktadır:

İlk görüşe göre, Seferihisar ilçesi topraklarında en eski yerleşim yeri Teos’tur. Yerleşimin temelleri MÖ 2000 yıllarında Akalardan kaçan Giritliler tarafından kurulmuştur. Teos’un Karyalıların bir kenti olduğu, böylece yöreye 4000 yıldan bu yana iskan edildiği düşünülmektedir.

İkinci görüş ise antik kent iskan tarihinin, Protogeometrik Dönem’den itibaren (MÖ 1000 civarı) başladığını ortaya koymaktadır. Teos kentinin MÖ 6. yüzyıldaki ticari ilişkileri, Eski Mısır’a kadar takip edilebilmektedir. Genel olarak tarihçiler arasında ortak görüşler, antik kent tarihinin MÖ 1050-1000 yıllarında kurulduğu yönündedir. Kurucusu, Dionysos’un oğlu Athamas olarak bilinmektedir. Teos, 12 İon kentinden biridir. Yolun hemen kenarındaki Dionysos Tapınağı MÖ 2. yüzyıl başlarında Prieneli Hermogenes tarafından inşa edilmiştir. Anadolu’daki Dionysos adına yapılan tapınakların en büyüğüdür. Roma İmparatorluğu döneminde sıkça onarılmasına rağmen yine de depremlerden çok zarar görmüştür.

Teos Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler

Akropol

Teos Antik Kenti’nin ortasına kurulan akropol, denizden yaklaşık 35 m yüksekliktedir. Kocakır Tepe üzerinde yer almaktadır. Akropol, şehirde bulunan iki limana da hakim konumdadır. Akropolde, dikdörtgen şekilli bir tapınak ile bir sunak bulunmaktadır. Yaklaşık 5 metre boyundaki ana kayanın oyularak, üzerine büyük taşların koyulmasıyla oluşturulan akropolde bulunan İyon başlık parçaları, günümüze ulaşamayan başka bir tapınağın olduğunu kanıtlamaktadır.

Dionysos Tapınağı

Helenistik Dönem’in en önemli mimarı Hermogenes’in eseri olan Dionysos Tapınağı, Yunan şarap ve bağbozumu tanrısı Dionysos’a adanmış Anadolu’daki en büyük tapınaklarından biridir. Dionysos Kültü, MÖ 3. yüzyılda Teos’ta çok önemli yer tutuyordu. Şair, müzisyen, tiyatrocu ve şarkıcılardan oluşan Dionysos Sanatçılar Birliği bile kurulmuştu. Zamanla kentte huzursuzluk kaynağı duyulan bu topluluk önce Efes‘e, ardından Myonnessos’a (Doğanbey), son olarak da Lebedos’a (Ürkmez) gönderilmişlerdi.

Bouleuterion

Antik yerleşimin en iyi korunmuş harabe kalıntıları arasında Dionysos tapınağının doğusunda kalan Bouleutrion (Antik dönem meclis toplanma alanı) olduğu görülmektedir. Harabenin bir kısmı toprak altında kalmıştır. Yapının oturma basamakları ve orkestra alanı günümüze ulaşmış en iyi örneklerden biridir. Ayrıca alandaki bazı heykel ve yazıtların bulunduğu arkeolojik eserlerin, döneme ait halkın yaşantısını betimleyen ve tören kuralı hakkında bilgi verdiği sanılmaktadır.

Tiyatro

Mimari açıdan bakıldığında günümüze kadar ayakta durmuş yapılardan biri olduğu gözüken Teos Antik Kent Tiyatrosunun, yerleşimin güneyindeki tepe yamacına inşa edildiği görülmektedir. Sahne bina harabesine ait kesme blok taşların bazılarının ayakta durduğu ve sahneye bakan antik tiyatro oturma basamaklarının beş yüz kişilik davetliyi misafir edeceği anlaşılmaktadır. Oldukça harabe durumundaki antik tiyatroda bir heykel kaidesi yazıtında verilen bilgilerin, antik kent kurucusu hakkında araştırmacılara bilgi sunduğu görülmektedir.

www.biletara.com

Last modified: 16 Haziran 2023

Close