Yazar 13:37 Seyahat, Yurt İçi Gezi Rehberi

Yağıbasan Medresesi Hakkında Her Şey

Anadolu’nun mistik ve tarih dolu sokaklarında dolaşırken, sıklıkla zamanda bir yolculuğa çıkarız. Bu yolculuklardan biri de Tokat’ın tarihî miraslarından biri olan Yağıbasan Medresesi’nde gerçekleşmektedir. Bu medrese, sadece mimarisiyle değil, aynı zamanda tarihi önemiyle de büyüleyici bir yapı.

Yağıbasan Medresesi Nerededir ?

Yağıbasan Medresesi, Tokat ilinin Niksar ilçesinde bulunmaktadır. Tokat merkeze 55 kilometre mesafededir. Niksar ilçesinin ise tam merkezinde yer almaktadır.

Yağıbasan Medresesi’ne Nasıl Gidilir ?

Eğer toplu taşıma ile gidecekseniz, Tokat Otogar’ından kalkan dolmuşlar ile Niksar’a kolayca ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla gidecekseniz, navigasyon ile güvenli bir şekilde medreseye ulaşabilirsiniz. Tam adresi Yusufşah Mahallesi – Niksar / TOKAT

Yağıbasan Medresesi Hakkında

Medrese’nin, 1247 tarihli kitabesine göre Nizâmeddin Yağıbasan tarafından XII. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. 1247’de de kapsamlı bir onarım görmüştür. Yağıbasan Medresesi, Dânişmendliler Beyliği döneminde Tokat’ta ve Niksar’da inşa edilen medreselerden birisidir. Türkler tarafından Anadolu’da inşa edilen ilk medrese olarak bilinmektedir. Aynı isimdeki diğer medrese, Yağıbasan Medresesi (Tokat, merkez)’dir.

Yağıbasan medresesi günümüze sadece duvar kalıntılarıyla ulaşabilmiştir. Güney-kuzey tarafındaki medresenin giriş kapısı güneybatı tarafına doğru kaydırılmıştır. Anıtsallıktan uzak olan giriş kapısı tonoz ile örtülü odaya geçit vermektedir. Burada ise kubbe ile kapatılan avluya erişim bulunmaktadır. Ayrıca dağ tarafı yamacına doğru yaslanan medresede simetrik olmayan durum söz konusudur. Medrese, kare planlı ve iki eyvanlı olup avlusunun üzeri tromplarla geçişi sağlanan, ortasında genişçe bir açıklık bulunan kubbe ile örtülüdür.

Zaman içerisinde bölge halkınca demirhane, dükkân, depo vb. amaçlarla kullanılmıştır.

Yağıbasan Medresesi Çevresinde Gezilecek Yerler

  1. Niksar Ulucamii: 13. yüzyılda inşa edilen ve avlusu bulunmayan cami, Cenepnizade Hasan Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Dikdörtgen planlı mekan, çapraz tonoz örtüsüne sahiptir.
  2. Emir Gazi Kümbeti: Melik Denişment Gazi’nin mabedi olarak bilinen yapı, yine Niksar’da ziyaret edebileceğiniz yapılardan biridir. Türbenin de yer aldığı Melik Gazi Mezarlığı; Danişmentli, Selçuklu ve Osmanlılara ait kümbetler, türbeler ve mezarların çokça olduğu, çevreden toplanan kitabelerle düzenlenmiş bir açık hava müzesi olarak ziyaretçilere açıktır.
  3. Niksar Kalesi: Esas olarak Pers kökenli Pontus Krallığı zamanında yapıldığı ve adının Kaberia olduğu bilinen Niksar Kalesi, Roma Dönemi’nde eklenen yeni yapılarla günümüzdeki konumuna gelmiştir. Yapıldığında akropol alanını tanımlayan sur duvarları, tipik Roma savunma planı gibi iç, dış ve orta sur duvarları olarak üç ayrı hat oluşturmuştur. 7 ve 9’uncu yüzyıllarda güneyden gelen akınlara karşı güçlendirilen kalede iki hamam, iki mescit, medrese, kilise ve hapishane kalıntıları bulunmaktadır.
  4. Arasta Çarşısı: Niksar’da bulunan çarşıda esnaf, çeşitli ürünler satmaktadır. Özellikle el işi ürünler, yöreye özgü tatlılar ve hediyelik eşyalar gibi ürünler mevcuttur. Çarşıda ayrıca yöresel yemekler de bulunmaktadır.

www.biletara.com

Last modified: 30 Nisan 2024

Close