İstanbul’un mistik atmosferi ve tarihi zenginlikleri arasında kaybolmak isteyenler için, şehrin altındaki gizemli dünyalar keşfedilmeyi beklemektedir. Bu dünyalardan biri de Yerebatan Sarnıcı ‘dır. İstanbul’un tarih boyunca yaşadığı birçok olaya tanıklık etmiş olan bu antik su deposu, hem tarihi bir eser hem de şehrin eşsiz bir turistik cazibe merkezidir.
Yerebatan Sarnıcı Nerededir ?
Yerebatan Sarnıcı İstanbul’un Sultanahmet semtinde yer almaktadır. Ayasofya’nın güneybatısında, Soğukçeşme Sokağı’nda bulunmaktadır.
Yerebatan Sarnıcı’na Nasıl Gidilir ?
Yerebatan Sarnıcı’na ulaşım son derece kolaydır. Merkezi bir konumda bulunan Yerebatan Sarnıcı’na Kabataş – Bağcılar tramvay hattını kullanarak gidebilirsiniz. Burada Sultanahmet durağından indikten sonra 3 dakikalık bir yürüme mesafesi ile sarnıca ulaşabilirsiniz. Eğer Yerebatan Sarnıcı’nı Anadolu Yakası’ndan ziyaret etmek isterseniz bunun için vapur ile Beşiktaş ya da Kabataş’a gelerek tramvay ile yine Sultanahmet’te inerek sarnıca ulaşabilirsiniz.
Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti
Sarnıca giriş ücreti 2024 yılı için 80 TL‘dir. Öğrenciler ve öğretmenler için indirimli bilet fiyatı 30 TL‘dir. Ayrıca, sarnıçta müzekart geçerli değildir.
Yerebatan Sarnıcı Ziyaret Saatleri
Sarnıcı, haftanın her günü 09.00 ile 22.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Yerebatan Sarnıcı Mimari Özellikleri
Yerebatan Sarnıcı, kayalık bir zemine oturan, tuğladan inşa edilmiş, dikdörtgen planlı bir yapıdır. Ölçüleri ilk defa I. Dünya Savaşı döneminde Alman arkeolog Eckhard Unger tarafından alınmıştır. 138 x 64,6 m olduğu belirtilmiştir.
Sarnıcın, geçmişte üzerinde bulunduğu düşünüleni Basilika Stoa adlı anıtsal yapının ve özellikle bölgenin su ihtiyacını karşılamak için yapıldığı tahmin edilmektedir. Yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahiptir. Üzerindeki tuğla örgülü tonozu taşıyan 336 sütun vardır. Ayrıca, doğu- batı yönünde 28, güney-kuzey yönünde 12 sütun sırası bulunmaktadır. Ancak, kuzeybatı tarafındaki II. Abdülhamit döneminde kapatılan alan içerisinde kalan 41 sütun bugün görülmemektedir.
Yapıda bezemeli sütun, Korint sütun başlıkları ve özellikle ters yüz edilmiş Medusalı başlıklar gibi devşirme malzemeler kullanılmıştır. 98 adet sütun ise bu sarnıç için özel yapılmıştır. Yapıya, güneydoğu tarafındaki taş merdivenlerle inilmektedir. Ayrıca, sarnıcın içi oldukça görkemli, geniş ve bol sütunlu olduğundan, sarnıç zamanla “Yerebatan Sarayı” olarak adlandırılmıştır.
Yerebatan Sarnıcı Medusa Başı Heykeli Efsanesi
Sarnıcın içerisinde kuzeybatı köşesinde iki adet Medusa başı heykeli bulunmaktadır. Bu heykellerden biri ters biçimdeyken diğeri yan şekilde yerleştirilmiştir. Sarnıç içerisine nasıl geldiği bilinmeyen Medusa başı heykelleriyle ilgili çok sayıda efsane vardır.
Bu efsanelerden birine göre, Yunan mitolojisinde saçları yerinde yılan olan keskin dişli ve gözlerine bakan kişileri taşlaştıran canavarlara gorgonlar ismi verilmektedir. Yerebatan Sarnıcı’nın inşa edildiği dönemde büyük yapıları korumak için gorgonların heykel ve resimleri kullanılırmış. Sarnıcı korumak için Medusa başı heykellerinin yapıya konduğu düşünülmektedir.
Last modified: 18 Nisan 2024